X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
הצעת חוק חדשה מבקשת להכפיף בנושאים מקצועיים את מבקרי הפנים למבקר המדינה, ולקבוע שהאחרון ישמש גם כגורם מכריע במחלוקות שבין מבקרי הפנים למבוקרים
▪  ▪  ▪
ניגוד עניינים [צילום: חיים צח/לע"מ]

מעשיה ידועה מספרת על מלך שהיה כה חרד לחייו, עד שאסר על נתיניו לאחוז בנשק, עד שאויביו מבחוץ, בהעדר מגן, הורידו אותו מכיסאו ללא קרב. מצבים מעין אלה, שבשם הרצון להגן על האינטרס המוגן, נוקט המחוקק/המאסדר באסדרה המביאה למצב ההפוך מכך, המכונה 'כשל רגולטורי', אינה נדירה במחוזותינו.
דוגמה חדשה לכך ניתן למצוא בהצעת חוק הביקורת הפנימית (תיקון - אחריות ועצמאות המבקר), התש"ף-2020, שהונחה ביום 6.7.20 על שולחן הכנסת. הצעת חוק זו, שעל-פי דברי ההסבר שלה, נועדה להבטיח את "עצמאותו של המבקר כדי שיוכל למלא את תפקידו על הצד הטוב ביותר", מבקשת מחד להעצים את מבקר הפנים על-ידי הכפפתו למבקר המדינה בנושאים מקצועיים ומאידך להפוך את מבקר המדינה לגורם המכריע במחלוקות שבין מבקרי פנים למבוקרים, כדלקמן:
(א) "... בעניינים מקצועיים של ביקורת פנימית תהיה כפיפותו של המבקר הפנימי למבקר המדינה בלבד.
(ב) נתגלו חילוקי דעות בין מבקר פנימי לממונה עליו בעניינים של ביקורת פנימית - רשאי כל אחד מהם להביא את העניין להכרעת מבקר המדינה".
ההסבר לאמור בהצעת החוק הזו הוא הרצון ליישם את דוח ועדת זיילר (דוח הוועדה הציבורית לבחינת חוק הביקורת הפנימית) שהקימה בזמנו שרת המשפטים, הגב' ציפי ליבני, על-רקע ניסיונותיה של לשכת מבקרי הפנים להסדיר באמצעות רישוי את מקצוע הביקורת הפנימית. ברם, לא זו בלבד שהצעה זו אינה עולה אחת לאחת עם המלצות דוח זיילר, אלא שיש בה כדי לפגוע במבקרי הפנים. להלן כמה מן הנימוקים לכך:
אי התאמה לדוח זיילר
דוח זיילר שקובע שיש צורך בקביעת "גוף על" שיכריע במצבים בהם קמה מחלוקת בין המבקר למבוקר, מסייג את המלצתו ומזהיר כי השימוש "בגוף על" כדי להכריע מחלוקות בין מבקרים למבוקרים חייב להיות מצומצם רק למקרים חריגים ("צריך להיזהר מלהפעיל "גוף-על" כזה כעניין שבשגרה"), כאשר היקף הסמכות של "גוף על" צריכה להיות מוגבלת ל"עניינים מהותיים" בלבד.
לאור הפגיעה שעלולה להיווצר עם הקמתו של גוף שכזה קבעה הוועדה כי כדי שלא תיווצר "פרקטיקה מסוכנת הרואה ב"גוף-על" זה כתובת יום-יומית לזוטי דברים" נדרש במקרים בהם מוצדק הדבר להטיל "הוצאות לטובת הצד שכנגד או לטובת המדינה".
גם בנושא זהות "גורם העל", לא נאמרו דברים מפורשים, ובאשר להצעה שתפקיד זה ימלא מבקר המדינה ציינה הוועדה כי אנשי מבקר המדינה דחו הצעה זו על הסף.
ניגוד עניינים
הצעה זו גם טומנת בחובה על פניו ניגוד עניינים, והרי מבקר המדינה, במסגרת סמכותו להגן על חושפי שחיתויות, מגן על מבקרי הפנים (סעיף 45א(2) לחוק מבקר המדינה). שוו בנפשכם מצב שבו מחלוקת שכזו מופנית למבקר המדינה ביושבו כ"גוף על", שעה שהוא דן בבקשה לצו הגנה שהגיש מבקר הפנים. כיצד אז פסיקתו של מבקר המדינה תראה ככזו שאינה נטולת פניות? מעבר לכך, מבקר המדינה בכובעו כנציב תלונות הציבור, מעביר למבקרי הפנים תלונות המופנות אליו לבירור. מה יקרה אם דוח בירור תלונה או דוח מביקורת שנשען על תלונה שכזו יגיע למבקר המדינה להכרעה?
חשש למורא הביקורת
אבל מעבר לכל אלו, נדמה כי הצעה לא מסויגת זו מתעלמת מהעבודה שמבקר המדינה עורך ביקורת על מבקרי הפנים. המצב שבו מבקר המדינה מכריע במחלוקת שכזו שבין מבקר פנימי למבוקר, יכולה לחשוף כשלים בעבודת מבקר הפנים, ולהביא כתוצאה מזאת לביקורת של מבקר המדינה עליו. מצב מעין מזה יכול לרפה את ידי מבקר הפנים, שיעדיף אולי להימנע מהמחלוקת, והכל כדי שדרך התנהלותו לא תופיע בדוח מבקר המדינה.
מבקר המדינה כגורם מקצועי
מבקר המדינה הנו גוף העוסק בביקורת, שאינה ביקורת פנימית. למרות הדמיון בניהם, ביקורת המדינה נערכת על-פי חוק השונה מחוק הביקורת הפנימית (והחקיקה המקבילה), על-פי תקני ביקורת שונים (תקני INTOSAI ולא תקני IPPF), ועל-פי נוהל עבודה שונה (מדריך הביקורת לעומת נהלי ייעץ של ה IIA). אשר על כן מבקר המדינה מומחה בתחומו, כאשר בתחום הביקורת הפנימית ישנה את לשכת מבקרי הפנים המסונפת ללשכת העולמית IIA, שעל-פי התקנים וקוד האתי שלה פועלים מבקרי פנים ב-180 מדינות, ובהן ישראל.
סוף דבר
לא בכדי, למרות שחלפו כ-14 שנה למן הגשת דוח זיילר, שלא קם עד היום "גוף על" לביקורת פנימית. מדובר ברעיון שאין לו אך ורע בעולם, שפוטנציאל הפגיעה בו בעצמאות הביקורת עולה על היתרון שבו. אכן כיום אין ערכאת ערעור על דוחות ביקורת, כך שמחלוקות קשות מגיעות לבתי המשפט. ללא ספק היקף סמכויות הביקורת מחד-גיסא, וחוסר האיזון שיש אל מול היקף המצומצם של זכויות המבוקר מאידך-גיסא, יוצר מציאות לא פשוטה בהם מבוקרים יכולים להימצא חסרי אונים ונטולי הגנה.
אם כן, הדרך לרפא פגם זה היא לא בשינוי סדרי עולם על-ידי הקמת "גוף על" במבקר המדינה שלא מעוניין בכך, אלה בעיגון זכויות המבוקרים בחוק. כיום זכויות אלה, שנוצרו בבג"ץ (7805/00 רוני אלוני נ' מבקרת עיריית ירושלים) עומדות מיותמות. יש להכלילם בחוק הביקורת הפנימית (ובחוקים מקבלים), ולהוסיף עליהן את זכות הייצוג.

הכותב הנו עורך דין העוסק בתחום זה, המכהן כיו"ר ועדת ציות, אכיפה מנהלית וביקורת בלשכת עורכי הדין, מרצה בתואר השני בביקורת פנימית באוניברסיטת חיפה ומשמש כמבקר פנימי בגופי ציבור.
תאריך:  09/07/2020   |   עודכן:  09/07/2020
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
פגיעה בעצמאות הביקורת בשם חיזוקה
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
היו ימים בהם יועצים ידעו את מק
בן נאמן  |  13/07/20 11:05
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
דן מרגלית
צריך לכלוא אותנו, המבוגרים מאוד; וללכת עם מסכות; ולשמור מרחק, אך לפתוח הכל, ממש הכל
ד"ר שלמה פרלה
הכומר גלסברג שבק חיים לכל חי ב-1981    בחוברת לזכרו שהפיק המוסד נכתב: "היה זה יהודי טוב, יהודי חם... שכל כולו קודש לפעילות ההצלה    אף פעם הוא לא קיבל כסף מאיתנו
טל בן-יעקב
הממשלה לא השכילה לפתוח את הארנק בצורה הראויה לגודל השעה    אם הייתה עושה זאת, לא הייתה צריכה לבצע צעדים בוטים ולהסיר מגבלות בצורה מהירה מידי
איתן קלינסקי
במציאות חיינו אנחנו בשלב של חוסר אונים, כי אין לנו תשובה רפואית הולמת למי שנפגע במגיפת הקורונה, שפרצה לתוך חיינו בשנה האחרונה    בהעדר התשובה הרפואית ההולמת המגיפה לא נבלמה וממשיכה להכות
איתן קלינסקי
קשה לי לקרוא את התיאור בסוף פרשת "בלק" טרם הביקור בפרשת "פנחס"    ציפיתי שמאחורי פנחס יעמוד רק אלוהי החסד והרחמים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il