במכונות המזון והשתייה האוטומטיות במתחם תחנת הרכבת תל אביב סבידור-מרכז (ארלוזורוב) ובתחנות רכבת נוספות, מוכרים בקבוק מים קטן ב-10 שקלים (ראו צילום מצורף). הערכה שלי שעלות הבקבוק הכוללת לבעלי המכונות האוטומטיות מסתכמת ב-3-2 שקלים אולי קצת יותר. צא וחשב יש כאן רווח של כ-700 אחוז! ייתכן שמדובר ברווח פחות מזה אבל בכל מקרה מדובר ברווח של מאות אחוזים. מאחר שהשוהים במתחם התחנה הם "לקוחות שבויים", יש כאן למעשה סוג של עושק, אומנם "חוקי" אבל מקומם.
אולי רבים לא יודעים כי זכייני מכירת המזון והשתייה בתחנת סבידור מרכז ובתחנות הרכבת האחרות, נבחרים-זוכים במכרז תקופתי שנערך על-ידי
משרד התחבורה ו
רכבת ישראל שהם כידוע בעלי ומנהלי התחנות.
משרד התחבורה ורכבת ישראל יכולים בחוזה מקדים עם זכייני חנויות מכירת המזון והשתייה בתחנה, כולל זכייני מכונות המזון והשתייה האוטומטיות להגביל את עלות מחירי המוצרים לשוהים בתחנות. אבל מסתבר שלא עושים זאת. אתם יודעים למה? כי ציבור הנוסעים בתחבורה הציבורית פחות מעניין את פקידי משרד התחבורה. הם לרוב לא זקוקים לרכבת, בטח לא לאוטובוסים. הם מצוידים לרוב ברכב צמוד.
רבותי, עושקים אותנו במחירים גבוהים גם בימי הקורונה ולאורך שנים, ואנו חסרי אונים ומשלימים בלית ברירה עם העושק והזלזול בנו. הגיע הזמן לומר די לעושק המזון והשתייה בתחנות הרכבת. אלה תחנות שלנו, של תושבי ישראל.
הנוסעים בתחנות הרכבת הם "לקוחות שבויים" מחירי מוצרי המזון והשתייה בתחנות הרכבת גבוהים לא רק במכונות האוטומטיות אלא גם במזנונים ובדוכני המזון המאוישים. ראוי להדגיש ולהסביר שהנוסעים בתחנות הרכבת הם במקרים רבים "לקוחות שבויים" שכן כשהם ממתינים לרכבת הם די "כלואים" בתחנה ואינם יכולים לצאת מהתחנה ולעיתים קרובות מדובר בנסיעה בת כמה שעות עד להגעה ליעדם.
להבנתי, משרד התחבורה ורכבת ישראל יכולים להביא להורדת מחירי מוצרי המזון והשתייה בתחנות רכבת ישראל ב-30 אחוז לפחות אם לא יותר מכך, אך אינם מעוניינים בכך שכן המחירים הגבוהים של המוצרים משרתים אותם ומשפרים את גובה התמלוגים שהם גובים מהזכיינים.
תגובת משרד התחבורה - רכבת ישראל פניתי למשרד התחבורה (רכבת ישראל) לקבל תגובה לכתבה זו. צירפתי לפנייתי את תוכן הכתבה וכן צילום של מחירי בקבוקי שתיה קטנים הנמכרים בתחנת סבידור ב-10 שקלים לבקבוק! בנוסף, צרפתי לפנייתי את השאלות הבאות: מה עושה משרד התחבורה להוזלת מחירי המזון והשתייה בתחנות הרכבת? והאם יש פיקוח של המשרד על המחירים.
וזו תגובת דוברות והסברה של משרד התחבורה והבטיחות בדרכים. אני מביא אותה במלואה וכלשונה:
"מצ"ב תגובת רכבת ישראל לפנייתך. בקבוק המים המוצג בפנייה הינו בקבוק חצי ליטר עם פקק ספורט, של מותג הנחשב יוקרתי ביחס למותגי מים אחרים. לצידו נמכר בקבוק מים, בגודל זהה, של אותו מותג, ללא פקק ספורט, שמחירו 7 שקלים - כפי שדרשה הרכבת לגבי מוצר בסיסי זה במכרז האחרון שפרסמה למכונות אוטומטיות בתחנות (ראו תמונה מצורפת).
זהות הזכיין למכונות לממכר מוצרים נקבעת בתהליך מכרזי בו משתתפות מספר חברות. מכרז זה מגדיר כי המחירים יהיו דומים למחיר מוצרי הזכיין במקומות אחרים בהם הוא פועל, ואף עיגן חוזית מחירי מוצרי בסיס - לדוגמה, כוס קפה הפוך בעלות של 6 שקלים.
לרשות הנוסעים בתחנה המתוארת בפנייה, כמו במרבית התחנות בארץ, קיים גם מזנון מאויש, בו רוב המוצרים זולים יותר מהמכונות האוטומטיות וכמובן שבאפשרותם גם ליהנות משתיית מים ללא עלות כלל בקולרים שהרכבת פרסה בכל התחנות לרווחת הנוסעים".
תגובה מקוממת עד כאן תגובת משרד התחבורה-רכבת ישראל. לדעתי זו תגובה מקוממת. יש בה אי-דיוקים רבים ואני עדין בלשוני. מי שכתב תגובה זו אולי לא יודע כי בשנתיים האחרונות נסעתי לא מעט ברכבת ישראל ואני בקיא בתחנות ובפרט בתחנת "סבידור" ובמחירי מוצרי המזון והשתייה בהן. רוב רובם של בקבוקי המים המוצעים במכונות האוטומטיות בתחנת הרכבת "סבידור" הם בעלות 10 שקלים.
במכונה האוטומטית שצילמתי בתחנת סבידור והמצורפת לכתבה זו, לא היו בעת הצילום בקבוקי מים בשבעה שקלים. אני אומר זאת באחריות. אגב, גם מחיר שבעה שקלים לבקבוק מים קטן שעלותו שקל אחד-שניים הוא מחיר עושק (רווח מאות אחוזים). לגבי כוס קפה הפוך בעלות 6 שקלים. למיטב ידיעתי אין כמעט בתחנות הרכבת מכונות אוטומטיות למכירת כוס קפה. ניצבה בעבר ואולי גם כיום בתחנת "סבידור" (נדמה לי ברציף 3) מכונה אוטומטית למכירת קפה ב-6 שקלים אבל במשך חודשים רבים, ואני אומר זאת בוודאות, ניצבה סתם, לא הייתה תקינה ולא פעלה. איני יודע מה מצבה כיום.
לפתוח במחאה ציבורית רק מחאה ציבורית רחבה, נחושה ועקבית, בשיתוף של חברי כנסת חברתיים אמתיים ואכפתיים עם כלי התקשורת כנגד עושק המזון והשתייה בתחנות הרכבת, תביא להוזלה משמעותית של מוצרי המזון והשתייה הנמכרים בתחנות הרכבת. חשוב להדגיש ולציין כי ניתן להוריד את מחירי המזון והשתייה בתחנות הרכבת ב-30 אחוז לפחות! וגם במחירים אלה ירוויחו הזכיינים רווחים נאים. הגיע הזמן לומר די לעושק מחירי המזון בתחנות הרכבת.