X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
איזה שיקום נחוץ לו? ומדוע לא שיקמה אותו מערכת הכליאה עד כה? כיום שיקולי השיקום לגביו, במקרהו המסוים, הם שיקול זר ומלאכותי שנעשה בו שימוש מוטעה
▪  ▪  ▪
חומרות ודרישות [צילום: תומר נויברג/פלאש 90]

כבר כתבתי שוב ושוב לנוגעים בדבר (לרבות לכב' נשיא המדינה, ליועץ המשפטי ועוד, והדברים פורסמו גם ב"פורום ארץ הצבי" בגוגל וחלקם ב"מחלקה ראשונה") כי מן הראוי היה להעניק למשה קצב את ניכוי השליש (שכבר הפך לרבע...) מתקופת המאסר שנגזרה עליו, כמוהו ככל אסיר שהתנהג כראוי בכלא, ולא להמציא לגביו חומרות ודרישות שאינן בחוק או בגזר-הדין.
כבר כתבתי כי שאלת שיקומו של מר קצב כאסיר כלל אינה רלוונטית כיום, כאשר כבר הגיע לגיל 72, הוכה ובוזה בציבור ובכל ערוצי התקשורת, כאשר אין שום סיכוי סביר שיגיע לעמדת כוח בה יוכל לכפות רצונו, חלילה, על עובדת הכפופה לו, וכאשר המומחים קבעו ואין חולק על-כך, שאינו מסוכן לציבור. איזה שיקום נחוץ לו? ומדוע לא שיקמה אותו מערכת הכליאה עד כה? כיום שיקולי השיקום לגביו, במקרהו המסוים, הם שיקול זר ומלאכותי שנעשה בו שימוש מוטעה, שלא לאמר חלילה שימוש לרעה, הן בטיעוני הפרקליטות בפני הוועדה והן בשיקולי הוועדה. הרי אסיר משוחרר על--תנאי נתון לבקורת ופיקוח קצין מבחן וניתן היה גם להגביל תנועתו לעיר מגוריו ולחייבו להודיע מראש על כל יציאה ממנה.
אפילו לי, כאזרח מן השורה, ולא כבן משפחה או ידיד קרוב של האסיר, יש בְּעִנְיַן זה יותר מִשֶּׁמֶץ תחושה של רדיפה וכניעה לנקמנות של מתלוננת זו או אחרת, כולל אחת שלכאורה דרשה ממנו כספים, כדמי "לא יחרץ" ולא נענתה.
משקבעו רשויות השיקום כי אחרי 4 שנות כליאה האסיר אינו מסוכן לציבור מה טעם להוסיף ולהחזיקו בכלא, בהוצאות כבדות ומיותרות לציבור ותוך חשש לשלומו הגופני ולבריאותו הנפשית? כלום אכן יש מי שחפץ, חלילה, לוודא שאם מר קצב יצא מהכלא לפני תום מלוא שבע השנים הרעות יהא זה רק לאשפוז רפואי או, חס ושלום, ישירות לבית-העלמין?
אולם, לפי שפורסם בתקשורת, הנה נפל פגם עקרוני ומיותר נוסף בהחלטתה האחרונה של ועדת השחרורים ואסביר:
לפי העיתונות הנה יו"ר ההרכב, שופט נכבד בדימוס, היה בדעה שיש לדחות את בקשת השחרור, אחת מחברות הוועדה, מומחית בתחומה, ואשה דוקא, הייתה בדעה שיש לשחרר את מר קצב לְאַלְתַּר (מִיָּד). חבר הוועדה השלישי הציע (כפשרה?) לדחות את הבקשה, לְבַצֵּעַ "שיקום" לאסיר בתוך הכלא, ולאפשר לו לבקש דיון נוסף כעבור ששה חודשים נוספים. משום- מה הוחלט, או שֶׁהַחֲבֵרָה שוכנעה, שלא לכתוב דעת-מיעוט. מן הפרסום עולה שנכפה עליה הר כגיגית שלא לכתוב את דעתה וההרכב הגיע לפשרה ולהחלטה "פה אחד", כרצון יו"ר הוועדה, לאמץ את הצעת החבר השלישי.
כל ענין הרכבי הוועדות האלו, ואחרות (כולל אותו הרכב שופטים מוזר בבתי-דין לעבודה, בהם מכהנים נציג עובדים ונציג מעבידים לצד שופט מקצועי, שהוא אב"ד) הוא בעייתי. מטבע הדברים נוטים נציגי הציבור לאמץ את דעת השופט המקצועי ולרוב הם משמשים מעין חותמת גומי. אולם בוועדת השחרורים אין החברים יושבים ב"נציגי ציבור" גרידא, אלא הם נבחרו אישית לאור כישוריהם המקצועיים הנחוצים לתפקידם וקבועים בחוק, ומעמדם על כן אינו אמור להיות נחות ממעמדו של השופט בועדה, הגם שהוא היו"ר.
דעת מיעוט
הציבור מצפה שחברי הוועדה הנבחרים יהיו אנשים ראויים, בעלי הכשרה מקצועית מוגדרת, בעלי דעה עצמאית וכושר החלטה, שישקלו את שיקוליהם המקצועיים לפי החומר המובא בפניהם, ונדרשות עוד מספר תכונות, שאינן מפורטות בחוק, למשל: שחברי הוועדה יהיו אנשי-אמת.
ישאל השואל מהו "איש אמת"? איש אמת הוא מי שמחליט לפי מה שהוא מוצא כאמת, איש העומד על האמת שלו, ואינו מוותר עליה אל מול אֱמֶת של אדם אחר, ואפילו הוא היו"ר. כבר ראינו לא אחת שבערעור הוחלט לאמץ דווקא את דעת המיעוט, אולם מתי? כשדעת המיעוט נכתבה ונומקה כראוי. האמור כאן אינו מונע מחברי ועדה לדון בינם לבין עצמם, ואף לנסות ולשכנע את עמיתיהם בצדקת מסקנתם. אולם אין שום הצדקה לאכוף דעה של אחד הפוסקים על חברו, בוודאי שלא על-מנת להשיג "החלטה פה אחד".
כבר נשמעו לא פעם תרעומות על כְּפִיַת דעתו של שופט אחד על חבריו, ואף היה מקרה שבו נעתרו שופטים לעקשותו של חבר במותב, אך לאחר מכן כעסו מאוד על שפסק-דינו נאכף עליהם והדבר הביא למעברו של אותו שופט לשפיטה במחוז אחר.
אין מקום שיו"ר הוועדה יכפה את דעתו על חבריו למותב. אין גם מקום, בדיני נפשות, ל"פשרה", או ל"גישור" בין דעות הפוסקים. אמנם, בשל העומס על בתי-המשפט, הגענו, לְהַוָתֵּנוּ, לגישור בין הקטגוריה לסניגוריה, כדי למנוע משפט ארוך, או למנוע מעדים את סבל החקירה הנגדית. גם הגענו ולריבוי "עסקות טיעון" מקילות מאוד בהן לא מְמוּצֶה הדין עם עבריינים, אך לכל אלה אין מקום בתוך הרכב השופטים או חברי הוועדה.
מסורת קדומה בידינו כי אם נידון אדם בפני הסנהדרין, ואפילו סנהדרין הגדולה ובה 70 דיינים, ודיין אחד מצא שאין להרשיעו - הדין היה לזכותו. דומה המצב כיום בשפיטה בפני חבר מושבעים בארה"ב - אם אין הרשעה פה אחד- הנאשם מזוכה. ואם במשפט פלילי כך, כאשר עברין שלא נשא עדיין בכל עונש מזוכה ומשוחרר - דומה שראוי היה לנהוג כך בְּיֶתֶר שְׂאֵת בוועדת שחרורים, שהנדון בפניה כבר ריצה 2/3 (וּפֹה - יותר מכך) מתקופת המאסר שהושתה עליו.
אשר ניתן לקוות הוא שבית המשפט המחוזי יקבע מועד מוקדם, ככל הניתן, לדיון בערעור לכשיוגש, ושסוף-סוף יעשה צדק משפטי עם האסיר משה קצב, בין "בהחלטה פֶּה-אחד" ובין בדעת רוב.

תאריך:  08/08/2016   |   עודכן:  08/08/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אי-שחרורו של קצב - עוול מתמשך
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
דברי טעם ותבונה של בעל המאמר
תודה לכותב המאמר  |  8/08/16 11:12
2
הכחשה טוטלית פה היא מחלת נפש
יהודה דרורי  |  8/08/16 12:22
3
עם קצב יש להחמיר כי הוא חילל
דורש צדק  |  8/08/16 16:16
 
- יפה, זו האמת
אהרון שחר  |  9/08/16 11:13
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות פרשת קצב
רון בריימן
מוסף הארץ, שהתגייס לדברר את הרוצח ברגותי, מסר מפיו "שאם יתקיימו בחירות לנשיאות הרשות - בכוונתו להתמודד על התפקיד"    המשמעות: מתוך ה"כלא" הישראלי ובין נופש לבין לימודים אקדמיים, מנהל מי שנשפט ל-5 מאסרי עולם בגין 5 מעשי רצח מערכת פוליטית ותקשורתית שנועדה להריצו לתפקיד "הנשיא" של רשות הטרור הפלשתינית
אהרון שחר
להכריח אסיר להודות באשמתו כתנאי לשחרורו, כמוהו כעונש של כמה שנות מאסר (שלא שופט גוזר אותן), על "פשע" אמונה בחפות! זה יאה למדינות כמו אירן וקוריאה הצפונית
איתמר לוין
יוכל לחזור על בקשתו בעוד חצי שנה, אם ימשיך את התהליך הטיפולי בו החל - גם מבלי להודות במעשיו או להביע חרטה עליהם
איתמר לוין
ועדת השחרורים דחתה בארבעה ימים את פרסום ההחלטה משום שבגלל שביתת עובדי בתי המשפט לא עמדה לרשותה קלדנית
יהודה פכטר
גרמניה בתקופת טרור    צה"ל - עובר טלטלה    אלופים - בעד החיילהכי חשוב לא לשכוח הוא הפרטנר הנבחר, השקול, המתון שכדאי למהר לסגור איתו עסקה לפני שישנה את ההיסטוריה העולמית ויוכיח לכולי על מא שעם ישראל הוא פיקציה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il