X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אם נבין כיצד מערכות המוח משפיעות על ההורמונים האחראים על תחושות רעב ושובע, נבין טוב יותר מדוע חלק מהאנשים חווים קשיים בשליטה על הכמות שהם אוכלים ומידע זה יסייע למניעת ההשמנה ולטיפול בה
▪  ▪  ▪
[צילום: AP]

רבים מכירים את התופעה הבאה: הבעל מצליח לשמור על משקל גוף יציב במשך שנים והאישה עושה דיאטה כל הזמן ומשמינה בקלות בלתי נסבלת.
אני מכירה גם זוגות בהם האישה תמיד רזה וחטובה ולעומתה הבעל עולה ויורד ונשאר שמן. רגע לפני התסכול הגדול, כדאי לדעת כי ייתכן שההבדל ביניכם לא מסתכם רק בשליטה בכמויות המזון, אלא גם באופן שבו המוח שלנו פועל.
מדענים מאוניברסיטת קמברידג' גילו, כי הלפטין, הורמון האחראי להפחתת תחושת הרעב והגברת השובע, משפיע גם על מידת החיבה שאנחנו רוכשים למזון ולכן הוא גורם מפתח בהבנת דפוסי אכילה.
הלפטין הוא הורמון המיוצר על-ידי תאי השומן ובאמצעות זרם הדם מגיע למוח, שם הוא גורם להפחתת רעב ולהגברת השובע. כעת בעקבות המחקר החדש, סבורים החוקרים כי קיים קשר בין הנתיבים במוח ש"יודעים" מתי האדם רעב או שבע ובין חלקים אחרים במוח המעורבים במידה שבה האדם חושק במזון מסוים וניהנה ממנו. כאשר האדם נחשף למזון מעורר תיאבון, הוא מפתח רגשות המובילים לאכילה ורגשות אלו חזקים יותר מתחושות פיזיות וביולוגיות. וזהו ההסבר לכך שחשיפה למזון מעורר תיאבון עלולה לגרום לאדם לאכול למרות שאינו רעב.

המוח מתעורר למראה שוקולד

מסקנת המחקר היא, כי הרעב משפיע על פעולת אזורים הקשורים לרגשות ורצונות. בהיעדר הורמון הלפטין, המווסת תחושות רעב, הופכים אזורים אלו רגישים מאוד לתמונות מזון שונות, גם כאשר הנחקרים כלל אינם רעבים. (סיימו הרגע ארוחה משביעה). באמצעות טכנולוגיית ההדמיה המוחית הבחינו החוקרים, כי אזורים אלו "מוארים" בעת צפייה בתמונות מזון והתגובה המוחית הייתה "חריפה" במיוחד בעקבות הצגת תמונות של מזון אטרקטיבי ומגרה (למשל, עוגות שוקולד בהשוואה לברוקולי).
חשוב לציין כי בקרב אנשים בריאים, פעילות אזור מוחי כתוצאה מהצגת מזון "מגרה" מתרחשת רק כאשר האדם רעב (למשל אחרי צום לילי) ואילו בקרב אנשים שסובלים ממחסור בלפטין ניכרת פעילות מוחית מוגברת גם מיד לאחר שאכלו, כלומר במנותק לחלוטין מתחושת השובע.
לאחר קבלת הלפטין, התגובות המוחיות התמתנו. לממצאי מחקר זה, השלכות חשובות התורמות להבנה כיצד המערכת השולטת בתחושות רעב ושובע מחד והתהליכים המוחיים המעורבים בתשוקה למזונות מסוימים מאידך, עשויים להשפיע האחד על השני.
אחד מהחוקרים הבכירים במחקר טוען, כי בעוד משקל הגוף נשאר יציב עבור אנשים רבים למשך זמן רב, אחרים עולים במשקל בקלות רבה. נדרשים מחקרים נוספים בכדי להבין את השונות בתגובות המוחיות בקרב אנשים הסובלים מבעיות משקל וכן חשוב להבין כיצד הלפטין "מעורר" כימיקלים אחרים במוח ומשפיע על אכילת יתר והשמנה.
אם נבין כיצד מערכות המוח משפיעות על ההורמונים האחראים על תחושות רעב ושובע, נבין טוב יותר מדוע חלק מהאנשים חווים קשיים בשליטה על הכמות שהם אוכלים ומידע זה יסייע למניעת ההשמנה ולטיפול בה. וחשוב לא פחות, הגילוי שאהדת מזון מסוים מושפעת ממניעים ביולוגיים תעודד אולי גישה אמפטית יותר כלפי אנשים עם בעיות משקל.
הורמון הלפטין התגלה לפני כעשור, אולם רוב המחקרים נעשו על עכברים שמנים שבהם קיים ליקוי גנטי של חוסר ייצור בלפטין. עכברים אלו הפחיתו ממשקלם כאשר טופלו בהורמון הלפטין. יש לציין, כי במחקר הנוכחי השתתפו אך ורק חולים שסובלים ממחסור גנטי בהורמון הלפטין. אצל בני אדם הסובלים מבעיית השמנה נמצא מצב הפוך שבו קיימות רמות גבוהות של לפטין ולכן ההנחה היא כי קיימת הפרעה בתגובה ללפטין ולא וכי מדובר במחסור של ההורמון עצמו.

השמנה ועודף לפטין

שאנשים הסובלים מהשמנת יתר הם בעלי רקמת שומן גדולה, רמת הלפטין בדמם גבוהה יותר. למרות הרמה הגבוהה תחושת השובע אינה קיימת. מכאן שהתאים המגיבים להורמון זה מגלים תנגודת ולכן אינם משתפים פעולה. אדם שמן לא יכול להיעזר בהורמון הלפטין למטרות שובע.

למה אנחנו אוכלים?

תחושת הרעב משפיעה על הבחירה שלנו מה לאכול והאופן שבו נאכל, אך היא אינה המרכיב היחיד המשפיע על התנהגות האכילה. האכילה היא חוויה מיהנה ומזונות מעוררי תיאבון תורמים לאכילת יתר. למעשה, מזונות מעוררי תיאבון "מגרים" אזורים מסוימים במוח ומעודדים לאכילה, תוך שהם גוברים על סימנים ביולוגיים, לפיהם נקבעת תחושת רעב ושובע.
המשמעות היא שכדי להבין את התנהגות האכילה של האדם, עלינו לקחת בחשבון לא רק תהליכים פיזיולוגיים והורמונלים, אלא גם תהליכים מוחיים המתעוררים בעקבות מראה, ריח, טעם או אפילו מחשבה על מזון מסוים. מעניין מאוד להבין כיצד שני סוגי תהליכים אלו: הפיזיולוגי והמוחי, משפיעים זה על זה ומעצבים את דפוסי האכילה שלנו.
במהלך המחקר, בחנו החוקרים חולים הסובלים ממחסור מוחלט בלפטין (בעקבות הפרעה גנטית). כתוצאה מהפרעה זו, החולים צורכים כמויות ניכרות של מזון, אוהבים את כל סוגי המזון (כולל מזונות תפלים לחלוטין) ומפתחים השמנת יתר רצינית. בעקבות טיפול בלפטין, מופחתת תחושת הרעב של החולים והם הופכים לבררנים יותר לגבי מזון וכך מפחיתים במשקל.
החולים התבקשו להתבונן בסדרת תמונות ובמקביל הוקלטה פעולת המוח שלהם. סדרת התמונות כללה תמונות של מוצרים שאינם מזון, מזונות מעוררי תיאבון (כמו עוגת שוקולד, תותים, פיצה ועוד) ומזונות תפלים לחלוטין (כרובית, ברוקולי וכדומה). מטרת הקלטת פעולת המוח היתה לבחון אילו חלקים במוח פעילים או "מוארים" בתגובה לתמונות מזון שונות שהוצגו. תגובות מוחיות אלו הושוו לתגובת המטופלים שצפו בתמונות של מוצרים שאינם מזון, בהם, עצים, מכוניות וספינות.

לדיאטה און ליין
תאריך:  30/01/2008   |   עודכן:  07/02/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בואו נכיר שותף במערכת הרעב שובע
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד עופר סיטבון, עו"ד טל קורמן
"כדי לתרום תרומה חברתית משמעותית יש לזנוח את הציניות, את הרמת הידיים והייאוש"    ראיון עם מני מזוז, היועץ המשפטי לממשלה
עו"ד משה גולדבלט
כאשר כל כישלון בקרב הוא נושא לוועדת חקירה, ממילא עסוקים רוב המפקדים בהכנות לוועדה ולא בהכנות למלחמה. כאשר נדע לגבות מפקד, אפילו נכשל או שנגרמו לו אבדות כבדות, אם רק הוכיח דבקות במשימה, נוכל לצפות שיהיה לנו צבא אחר
עו"ד אבישי בניש, רועי צרפתי
כאשר העבודה חוזרת להיות מצרך: בחינה ביקורתית של מכרזי הפסד ברכישת שירותים עתירי כוח אדם
הרצל חקק
ניסיון לעקוב אחר תווי נפשו של סופר יקר שהלך לעולמו לפני שנה, באמצעות מחווה של כבוד: ניתוח "הפסנתר" - סיפור אהבה פורחת בעיירה מתפוררת
ראובן לייב
בצד המכשיר המשדר לגוף זרמים, ללא כל תופעות-לוואי, דוגלים במרכז הישראלי לרפואה טבעונית שבנתניה בשיטת הריפוי העצמי של הגוף, באמצעות כוח-רצון ותזונה נכונה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il