X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
ביהמ"ש המחוזי חיזק את ההלכה לפיה תקופת ההשגה נמנית מהמועד בו היא הוגשה לידיו של מנהל הארנונה (עת"מ (חי') 8192-10-12 מורני אין בע"מ נ' עיריית עכו ואח')
▪  ▪  ▪
להגיש פיזית את ההשגות למנהל הארנונה [צילום: פלאש 90]

חוק הרשויות המקומיות (ערר על קביעת ארנונה כללית), תשל"ו-1976 קובע כי "מי שחוייב בתשלום ארנונה רשאי תוך תשעים ימים מיום קבלת הודעת התשלום להשיג עליה לפני מנהל הארנונה". עוד קובע החוק כי באם "לא השיב מנהל הארנונה תוך ששים יום - ייחשב הדבר כאילו החליט לקבל את ההשגה".
חברה בעלת נכס בעכו הגישה ב 21.5.2012 השגה על שומת הארנונה שהוטלה עליה. בתשובתו דחה מנהל הארנונה את ההשגה זאת 116 יום לאחר הגשתה. לכאורה, לאור לשון החוק, הואיל והתשובה נתנה לאחר התקופה המקסימאלית הקבועה בו, ההשגה הייתה אמורה לידון, אך לא כך היה במקרה שהגיע לביהמ"ש המחוזי בחיפה.
בערעור שנדון כאמור במחוזי טענה העירייה כי ההשגה התקבלה אומנם במועד, אך הגיעה למשרדו של מנהל הארנונה לאחר תקופת ההשגה, ומכאן שדינה, מטעם פרוצדוראלי זה, להידחות. לאור האמור נסב הערעור על הסוגיה ממתי יש להתחיל ולמנות את תקופת ההשגה, האם מהמועד שההשגה הגיעה לעירייה או מהמועד שההשגה הגיעה בפועל לידי מנהל הארנונה?
בפס"ד שניתן ב-30.6.2013, דחה ביהמ"ש את הערעור תוך שהוא נשען על מתן פרשנות דווקנית ללשון החוק, לפיה נישומים חייבים להגיש את ההשגה "לפני מנהל הארנונה", ובלשון ביהמ"ש "על הנישום מוטלת החובה להגיש את ההשגה למנהל הארנונה ולא לכל גורם אחר בעירייה, ובהתאם לכך, על מנהל הארנונה להשיב להשגה תוך 60 יום מהמועד שהוא, הוא, קיבל את ההשגה לידיו". תימוכין לכך מצא ביהמ"ש גם בשלושה פסקי דין של ביהמ"ש המחוזי בחיפה (לעניינים מנהלים), בהם נתנה החלטה דומה.
מעיון במובאות שבפס"ד עולה כי רק באחד מהם ניתן הסבר לרציונל שעומד בבסיס הפרשנות הדווקנית, לפיו נקבע: ".. יהא זה בלתי הוגן (כלפי הציבור, שכן כספי הארנונה הינם בסופו של דבר כספי הציבור) ובלתי ראוי "לקנוס" את מנהל הארנונה בשל נסיבות שאינן תלויות בו, ונדמה לי כי המחוקק לא התכוון לתוצאה שכזו. חישוב מנין 60 הימים מרגע שההשגה מתקבלת ברשות המקומית (אך לאו-דווקא לידי מנהל הארנונה) ועד המועד שבו מקבל האזרח את התשובה יביא לתוצאה בלתי סבירה ובלתי ראויה זו (שהרי למנהל הארנונה אין כל שליטה על גורלו של מכתב ההשגה לפני שהוא מגיע אליו או מרגע שהוא יוצא מרשותו)" (ה"פ (חי') 1290/98 א.גרוסמן ובניו בע"מ נ' עיריית תמרה). האם אכן, בכל הקשור לדיני המצאה, מנהל הארנונה הנו אישיות משפטית המובחנת מהרשות המקומית וכך גם הדין החל עליו?
מעובדות פס"ד עולה כי ההשגה שהוגשה ללשכת ראש עירייה ב 21.5.2012 הגיעה למנהל הארנונה רק ב-31.7.2013, דהיינו 54 ימים לקח להשגה להגיע לייעודה. כל זאת בעירייה שרוב משרדיה שוכנים בבניין בן ארבע קומות בעיר. מעבר לשאלת הסבירות הנראית כמתבקשת, פס"ד זה מעורר דיון בשאלת דיני המצאה ברשויות המקומיות.
בכל הקשור להמצאת מסמכים לעירייה בהליך משפטי, נקבעה בפקודות העיריות, בסעיף 340, הוראה לפיה ".. והמצאת הזמנה או צו או כל מסמך אחר לראש העירייה או למזכיר יראו כהמצאה בת-פעל לעירייה". לאור לשונו הפותח במילים "על-אף האמור בכל דין", ניתן היה להניח כי גם בהליכי השגה וערר, שהנם מעין משפטיים, תחייב הקוגנטיות של סעיף זה, לדון בהשגה. ברם, לא כך היא ולמרות שכאמור פס"ד עוסק בהמצאה, הוא אינו מאזכר את ההוראה האמורה, ואף יתכן שיש לקרוא אותו כך שבין דברי חקיקה אלה, בכל הקשור להמצאה, קיים הסדר שלילי.
אומנם, הדעה הרווחת היא שרשויות מקומיות פועלות באורח הוגן, וככאלה הן נהנות מחזקת חוקיות המנהל, אך נראה כי פס"ד זה, לאור נסיבותיו, יוצר שלא מרצון, בכל מקרה שהשגה לא תוגש אליו פיזית, פתח נוסף להעלאת טענת דחייה פרוצדוראלית לפיו יטען כי למרות שההשגה הגיעה לעירייה במועד היא התקבלה אצל מנהל הארנונה לאחר תקופת ההשגה. לאור זאת, ועד שלא תקבע בנושא הלכה מחייבת, מוטב שמחזיקים המבקשים להגיש השגות יקפידו להגישן פיזית למנהל הארנונה בהמצאה מלאה.

הכותב הוא בעל משרד לעריכת דין העוסק בדיני רשויות מקומיות לרבות מיסוי מוניציפלי ומשפט אזרחי/מסחרי.
תאריך:  15/07/2013   |   עודכן:  15/07/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
פסילת השגות מארנונה בעילה פרוצדורלית
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
דוד אוחנה
אז שלי יחימוביץ' הודיעה על פריימריז בעוד ארבעה חודשים. היריבה ההיסטורית שלנו שוב תבחר מנהיג לאחר הכישלון בבחירות האחרונות. אם כן, מהן ההשלכות הפוליטיות של המהלך הזה? האם אנו צפויים לסכנה כלשהי? לא ממש
מתי דוד
בימים אלה פורסם "בהארץ" על מותו בפריס של אילן הלוי, כולל מודעת אבל של כמה עשרות של "חבריו למאבק". מיהו אילן הלוי? מי הם חבריו? ועל איזה מאבק מדובר?
הרב יאשיהו יוסף פינטו
הכוח האחד נקרא 'לילית' והשני 'מחלת'. ללילית יש ת"פ חיילות ולמחלת תע"ח. השתיים ממלאות את חלל העולם, אך ניתן להחליש כוחן על-ידי קיום מצוות ומעשים טובים
שמחה סיאני
לפעמים אני תמהה, איך חיי מלאֵי סיפורים מרתקים, הקשורים באנשים מפורסמים, סיפורים שלעיתים אני נכנסת לכאלה סיטואציות וחווה כאלה חוויות, כמו שרק "שמחה בארץ הפלאות" יכולה לחוות
הרב אליהו קאופמן
לא לחינם זכה היום הקדוש הזה לכינוי הלעג בפי הערבים: עיד אל גזוז ומהיום הנורא לישראל הפך יום תשעה באב ללעג זר כאשר אותם בית"רים צבועים שמו בפרהסיה ללעג את הצום המר וחיללוהו בפרהסיה. מי כבר יכול היה להאמין - אפילו מן העמים הזרים, שבאמת היום והמקום קדושים למחללי ה' הללו?!
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il