קיימת אפשרות ששליש ממי שלא גילו תסמינים של קורונה, כבר פיתחו חסינות מפני הנגיף – קובע מחקר בינלאומי, שממצאיו פורסמו (יום ד', 1.7.20) בדיילי טלגרף. מדובר בשיעור כפול מזה שנמצא עד כה, ואם הוא יאומת – הרי שהדרך ל"חסינות העדר" תהיה מהירה מהצפוי.
בשלבים הראשונים של הקורונה בבריטניה טענו מומחי הממשלה, כי לפחות 60% מהאוכלוסייה יצטרכו להידבק כדי ליצור את "חסינות העדר". המגבלות שהוטלו ומוטלות בכל העולם מתבססות על ההנחה, שחסינות כזו תושג במחיר כבד מנשוא מבחינת חיי אדם. אך המחקר החדש, של מכון קרולינסקה השבדי, עשוי ללמד שאפשרות זו קרובה מכפי שנהוג לחשוב.
המחקר נערך בשבדיה – המדינה היחידה באירופה שנמנעה מהטלת סגר – על למעלה מ-200 בוגרים, כולל תורמי דם בריאים. בנוסף למדידת רמת הנוגדנים בגוף, החוקרים בדקו את רמת תאי טי – תאי דם לבנים המסייעים למערכת החיסון להילחם בנגיפים, ואשר יותר ויותר חוקרים סבורים שיש להם תפקיד במלחמה בקורונה. 30% מתורמי הדם הבריאים פיתחו חסינות של תאי טי – כפליים ממי שבגופם נמצאו נוגדנים לקורונה. בבריטניה נמצא ש-7% מהאוכלוסייה פיתחו נוגדנים לקורונה, בלונדון השיעור מגיע ל-17% - ואם המחקר השבדי צודק, הרי ששיעור החסינים מפני קורונה הוא כפול.
הטלגרף מציין, כי בדיקת הימצאות הנוגדנים היא בעייתית, שכן התברר שהבדיקות אינן אמינות די הצורך. בדיקת תאי הטי נחשבת לאמינה יותר. המחקר השבדי אינו אומר מהי מידת החסינות המושגת באמצעות תאי טי, אבל מדענים תולים יותר ויותר תקוות בתאים אלו, ואומרים שהם ההסבר לכך שילדים חסינים יותר מפני המגיפה.
פרופ' מרקוס בוגרט ממכון קרולינסקה אמר לעיתון: "המשמעות של מה שאנחנו רואים היא, שככל הנראה אנחנו ממעיטים במספר האנשים שיש להם סוג כלשהו של חסינות. קשה לומר האם זה אומר שהם מחוסנים לחלוטין מפני הקורונה, או שהם עלולים לחלות בה אבל בצורה קלה יותר". פרופ' האנס-גוסטוף ליונגרם הוסיף: "הממצאים שלנו מלמדים שחסינות הציבור מפני הקורונה כנראה גבוהה מזו שעליה מלמדים הנוגדנים. אם זהו המצב, מובן שאלו חדשות טובות מאוד מבחינת בריאות הציבור".
הממצאים של מכון קרולינסקה טרם עברו ביקורת עמיתים. ליונגרם אומר כי למרות שהמחקר מבוסס על מספר קטן של דגימות, הרי שאם התוצאות ישוכפלו במחקר נוסף – המשמעות היא שהן תקפות בכל מקום. כך למשל, ייתכן שבלונדון שיעור החסינות הוא כבר 30%, ובניו-יורק – 40%. "אני חושב שניתן לתרגם רבים מן הנתונים הללו לארצות נוספות", הוא מוסיף. לצד זאת יש לציין, כי בעוד ניתן לקבל בתוך חצי שעה את תוצאותיה בדיקת דם לגילוי נוגדנים, בדיקת תאי הטי מצריכה עד שישה ימים – מה שאומר שהיא איננה כדאית מבחינה מסחרית, לפחות בטווח הקצר.
מחקר גרמני שהתפרסם גם הוא השבוע מלמד, כי חשיפה לשפעת עונתית רגילה מעניקה חסינות מסוימת מפני הקורונה. המחקר כלל 185 איש ללא קורונה, ומצא שאצל 80% מהם מגיבים תאי הטי לנגיף הקורונה.