X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
גירוש יהודים ברומניה [צילום: בונדסארכיב]
השואה בפסיקת בית המשפט העליון (ד')
שקרים על השואה בתביעות פיצויים
ע"פ 264/65, יוסף שיוביץ ויוסף ראש נגד היועץ המשפטי לממשלה. השופטים שמעון אגרנט, יואל זוסמן ואלפרד ויתקון. 29 באוקטובר 1965

אימי השואה ברומניה שימשו את עורכי הדין יוסף שיוביץ ויוסף ראש – שהיו בעצמם ניצולים מאותה מדינה – לביצוע תרמית שיטתית כלפי ממשלת מערב גרמניה, אשר הניבה להם שכר טירחה בייצוג ניצולים אחרים. זו הייתה השורה התחתונה בפסק דינו של נשיא בית המשפט העליון, שמעון אגרנט.
הרקע לפרשה היה תשלום פיצויים לניצולים, אשר לשם קבלתם נדרשו להגיש תצהירים מאומתים בידי נוטריונים על קורותיהם בשואה. בשנת 1957 הפסיקה מערב גרמניה לפצות את ניצולי רומניה, אך חידשה בהדרגה את התשלומים ב-1960 עד ששנתיים מאוחר יותר חזרה לשלם אותם לכל התובעים שעמדו בתנאים. שיוביץ וראש הועמדו לדין על תצהירים שאימתו באותן שנתיים, בהן הפיצויים ניתנו רק למי שהתגוררו בזמן השואה בחלקים מסוימים של רומניה; ברובם הוזכרה העיר יָאסי (יָאש) כמקום בו נרדפו התובעים – עיר בה בוצע פוגרום אכזרי בחודש יוני 1941. אולם, פרטים מרכזיים בתצהירים היו כוזבים. בית המשפט המחוזי בתל אביב הרשיע אותם בעבירות של זיוף, קשירת קשר ועוד וגזר על כל אחד מהם חודש מאסר.
"לפנינו תשע עסקות פליליות" בעלות לא פחות מ-16 מאפיינים משותפים, ציין אגרנט. לנוכח עובדה זו, ניתן לקבוע ששיוביץ וראש "נהגו בהן לפי שיטת תרמית, שהם קבעו מראש ואשר התבטאה, ביסודם של דברים, בזיופי תצהירים ובדיית עדויות לצורך הצלחת התביעות לפיצויים, שהם טיפלו בהן". ואלו היו המאפיינים האחידים:
  • תביעות של יוצאי רומניה לפיצוי ממערב גרמניה על סבלותיהם בשואה.
  • שיוביץ וראש היו שותפים במשרד שטיפל בתביעות כאלה.
  • בתשע תביעות אלו התגלו 18 תצהירים כוזבים של תובעים ו"עדים".
  • כל תצהיר נשא את חתימתו של אחד מהם.
  • חלק מהתובעים וה"עדים" חתמו במשרדם של שיוביץ וראש בלי לדעת או להבין מה כתוב בתצהירים.
  • תצהירים אחרים נחתמו ריקים מחוץ למשרד והפרטים מולאו לאחר מכן בידי ה"סוכן" שגייס את ה"עדים".
  • החותמים לא התירו לשיוביץ וראש לכתוב את הפרטים הכוזבים.
  • ה"עדים" אשר אמורים היו לתמוך בתביעות חתמו על התצהירים או הטפסים הריקים בלי להבין את מהותם.
  • תצהירי ה"עדים" נועדו לחזק את התביעות ולכן הם חלק מאותה שיטה.
  • ה"סוכן" שהשפיע על ה"עדים" היה בדרך כלל אדם אלמוני; בחלק מן המקרים היה זה "פפו שוורץ" (אברהם נגב, שהעיד במשפט); כל התצהירים הללו הגיעו למשרד שיוביץ-ראש והשניים חתמו עליהם.
  • הפרטים שבתצהירים היו כוזבים בכך שהחותמים עליהם לא היו קורבן לרדיפות הנאצים בתאריכים ובמקומות שצוינו בהם, או משום שה"עדים" לא הכירו את התובעים באותם זמנים או בכלל.
  • האישורים הנוטריוניים של שיוביץ וראש היו כוזבים: החותמים לא נשבעו (כנדרש אז) על אמיתות התוכן של הצהרותיהם, הם לא ידעו או לא הבינו את הכתוב בהן, בעוד שיוביץ וראש ידעו במקרים רבים שמדובר בכזבים.
  • בזמן שנעשו תצהירים אלו, שלטונות גרמניה שילמו פיצוי רק ליוצאי חלק מן המקומות ברומניה – ובתצהירים תמיד הופיעו מקומות כאלה, במקום הכתובות האמיתיות של התובעים. שיוביץ וראש ידעו זאת בזמן אמת.
  • התצהירים הכוזבים צורפו לתביעות שנשלחו למערב גרמניה ובחלק מן המקרים אף התקבלו פיצויים.
  • התובעים חתמו על ייפויי כוח, בהם הסמיכו את שיוביץ וראש לטפל בתביעותיהם.

לא מדובר בטעויות בתום לב
קורבנות הטבח בעיר יאסי שברומניה

לפני שניתח כל אחת מן העסקות שביצעו שיוביץ וראש, עסק אגרנט על פני עמודים רבים בשאלת "עדויות השיטה": האם וכיצד ניתן להוכיח ממעשים מסוימים של הנאשם על שיטתו ועל מעשיו האחרים. הוא קבע: "העיקרון המכשיר עדות על מעשים דומים לשם הוכחת כוונתו הפלילית של הנאשם נעוץ בעובדה, שהוא חזר מספר פעמים על מעשים, שהם בעלי תכונות דומות; שני דברים אלה – שניים שהם אחד – הם העשויים לשלול מקריות ותום לב ולשוות למעשה המיוחס לנאשם את אופיו הפלילי.
"היוצא מזה, שאין הקטיגוריה חייבת להוכיח את האופי הפלילי של כל אחד מהמעשים הדומים הקודמים בנפרד לפני שיהיה בידה להסתמך עליהם כעדות לכוונתו הפלילית של הנאשם בגין המעשה המיוחס לו בכתב האישום, כי אם הגישה הנכונה היא, שכולם ביחד מפיצים אור על חוסר תום ליבו, ולכן מהווים עדות לכוונתו הפלילית בגין כל אחד מהם, לרבות המעשה נשוא ההאשמה".
אגרנט הוסיף: "כאשר התכונות הטמונות בכל אחת מעסקותיו הקודמות של הנאשם והדומות לאלה הטמונות בעסקה נשוא ההאשמה מגיעות, שעה שהן מצטברות זו לזו, לדרגת הדמיון המראה בהכרח שהנאשם פעל לפי תוכנית פלילית (שיטה) שקבע מראש ואשר כל אחת מאותן העסקות (לרבות העסקה נשוא ההאשמה) מהווה דוגמה נפרדת להגשמתה – הרי לפנינו עדות שבכוחה להוכיח לא רק את יסוד הכוונה הפלילית אלא גם את המעשה הפלילי המיוחס לו.
"מכאן יוצא, שההבדל בין עדות שיטה לבין עדות על סתם מעשים דומים הינהו הבדל של דרגה – של מידת הדמיון בין התכונות המאפיינות את העסקות הקודמות לאלו הטמונות בעסקה שהיא נשוא המשפט – הווה אומר כי עדות שיטה מחייבת הצטברות של תכונות דומות בדרגה יותר גבוהה מאשר עדות על מעשים דומים, המכוונת להוכיח אך את כוונתו הפלילית של הנאשם".
לאור כלל זה, אין זה מפתיע שאגרנט מצא שריבוי מעשיהם של שיוביץ וראש מוכיח את כוונתם הפלילית, ושאין לקבל את טענתם המרכזית ולפיה מדובר בטעויות בתום לב להן לא היו מודעים. למשל: זליג שנף העיד שלא מסר לשיוביץ את הפרטים שהלה כלל בתצהירו, ואילו נורברט גולדנברג מעולם לא הכיר את שנף שתצהירו אמור היה לתמוך בתביעתו. שיוביץ כתב, כביכול מפיה של דונה סולטני, שבעלה נהרג ביאסי – אך היא העידה שאינה יודעת מה עלה בגורלו, ושאמרה במפורש לשיוביץ שמעולם לא הייתה בעיר זו. הירשקו שמיל העיד, כי שיוביץ אמר לו שיכזב בתביעתו ויכתוב ששהה ביאסי כל המלחמה, למרות שבפועל היה בה רק חודשים אחדים.

"עלול להתערער מן היסוד ההסדר התחיקתי"
גירוש מגטו צ'רנוביץ שהיה בשליטת רומניה [צילום: יד ושם]

יוסף יצחק אמר בבית המשפט, כי חתם על טופס ריק ומעולם לא היה במשרדם של שיוביץ וראש. אף על-פי כן, ראש "אימת" את תצהירו, כמו גם את אלו של אשר הרבג'יו ודוד קופל שהתיימרו להיות עדיו של יצחק למרות שהשלושה מעולם לא נפגשו. פני מרקוביץ תיארה כיצד ראש הציג בפניה שני אנשים שלא הכירה ואשר לדבריו יכלו לחתום על עדות למענה – ואזי היא חתמה על תצהירה בלא לדעת מה כתוב בו. ואילו לדברי קרפן נתנזון, הוא לא היה אי-פעם במשרדם של שיוביץ וראש ולא התיר להם למלא תצהיר כלשהו בשמו.
השורה התחתונה של אגרנט הייתה ברורה: "נוכח מסקנות אלו, אשר משקלן המצטבר של התכונות הדומות הנ"ל מחייב להסיקן, מן הדין היה להביא בחשבון, בגין כל עסקה ועסקה, את ההוכחות הנוגעות לכל תשע העסקות יחדיו, הואיל והוכחות אלו עמדו כולן היטב במבחן הרלוונטיות, ולכן מהוות הן עדות כשרה על שיטת התרמית של המערערים בגין כל אחת מהן".
המדינה ערערה על קולת העונשים ואגרנט קיבל את ערעורה. אכן, הסביר, לזכותם של שיוביץ וראש עמדו נסיבות מקלות: הם בשנות השישים לחייהם, ניצולי שואה בעצמם, הם עלולים לאבד את רשיונותיהם והפיצויים הגיעו לתובעים כפי שהתברר בדיעבד כאשר מערב גרמניה הסירה את המגבלות על התשלומים לניצולי רומניה. אולם, הדגיש אגרנט, "אין הן יכולות להיות שקולות, כלל ועיקר, כנגד חומרת המעשים הפליליים שיוחסו להם.
"לא רק שמעשים אלה – המעשים של ייצור תצהירים כוזבים ומתן תעודות נוטריון כוזבות – פוגעים קשות ברמת המקצוע של עריכת הדין ועלולים למעט את אמון הקהל הרחב, לרבות גורמי חוץ, במעמדם של עורכי דין בארץ – ודברים אלה הודגשו על-ידי השופט [המחוזי] ומחייבים כשלעצמם שלא לפטור את המערערים בעונש המאסר הקל שהוא קבע – אלא כתוצאה מאותם המעשים, עלול להתערער מן היסוד ההסדר התחיקתי, לפיו הוענקה לעורכי דין, מחמת האמון הגדול שרוחשת המדינה למעמדם, הסמכות לקבל ולאשר הצהרות בשבועה. ברי, שתוצאה כזאת לא תימנע, בלי שהעונש בנדון יהיה עונש הולם ומרתיע". הוא גזר על שיוביץ וראש עשרה חודשי מאסר בפועל.

מתוך ספרו של איתמר לוין "ערעור פלילי: פסקי דין בולטים בבית המשפט העליון, 2023-1948".
תאריך:  06/05/2024   |   עודכן:  06/05/2024
+יום הזיכרון לשואה ברצועת עזה
18:54 06/05/24  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

לוחמי אוגדה 99 מציינים את יום השואה ברצועה  ▪  צפו בתיעודים

מדליקים נר זיכרון [צילום: דובר צה''ל]
+טקס הזיכרון לשואה בכנסת התקיים תוך הזדהות עם החטופים
18:32 06/05/24  |  עידן יוסף

בכנסת התקיים טקס "לכל איש יש שם", שעמד בסימן "רְאו, היו קהילות ואינן עוד: הקהילה היהודית ושברה", בהשתתפות יו"ר הכנסת, הנשיא, ראש הממשלה, מ"מ נשיא העליון, שרים, חברי כנסת, יו"ר הנהלת "יד ושם" וראש עיריית ירושלים משה ליאון.
האישים קראו שמות של נספי השואה, תוך ציון סיפור חייהם הייחודי. בנוסף, הוצב כיסא צהוב ריק בשורה הראשונה בקהל, כהזדהות עם משפחות החטופים.
בנאומו, הדגיש נתניהו את הקשר בין השואה לטבח 7 באוקטובר, וקרא להמשיך במאבק חסר הפשרות כנגד הטרור. "הכוונה של המרצחים, האנסים, עורפי הראשים והחוטפים של יקירינו, שעדיין שם ואנו נחושים להוציאם - היא אותה כוונה של הקלגסים הנאצים שרצחו שליש מבני עמנו", אמר נתניהו. "ההבדל הוא שהיום יש לנו חיילים גיבורים, שמאות מהם נפלו בגבורה אין קץ ואחרים נפצעו. אנחנו מחבקים אותם ואת משפחות הנופלים ומשפחות החטופים".

+אנחנו חיים
14:35 06/05/24  |  דרור גרין   |   לרשימה המלאה

אנדראש מזאי מאפשר לנו להתרחק מהטראומה, מבלי לשלול או לדחות אותה או להדחיק אותה, ומזכיר לנו שבכל רגע, גם ברגע שלפני מותנו, אנחנו חיים, ובכל רגע אנחנו יכולים למצוא אושר קטן

[צילום: AP]
+"כרסום שידענו טיבו אך לא את פשרו"
13:55 06/05/24  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

ע"פ 347/88, איוון דמיאניוק נגד מדינת ישראל. השופטים מאיר שמגר, מנחם אלון, אהרן ברק, אליעזר גולדברג, יעקב מלץ. 29 ביולי 1993

הדיון בערעור דמיאניוק בבית המשפט העליון [צילום: יעקב סער, לע"מ]
+'לעולם לא עוד' - זה עכשיו
13:03 06/05/24  |  בנימין נתניהו   |   לרשימה המלאה

דברי ראש הממשלה בנימין נתניהו בעצרת הפתיחה הממלכתית לציון יום הזיכרון לשואה ולגבורה ביד ושם [כ"ז בניסן תשפ"ד, 05.05.2024]

נתניהו. שום דבר לא יעצור את ישראל [צילום: קובי עידן/לע"מ]
+שורד השואה פרץ סבח: "הסתתרתי שלושה ימים בממ"ד לבד"
12:15 06/05/24  |  מירב ארד   |   לרשימה המלאה

שורד השואה מיכאל קופרשטיין, סבו של בר שנחטף לעזה סיפר: לא רצו להראות לנו את הסרטונים שהופצו שרואים אותו קשור והוא צועק את השם שלו. את הסרטונים האלה לא קיבלנו מהצבא אלא מהטלגרם  ▪  שורד השואה שלמה כהן: פוניתי למלון באילת רק לאחר שבועיים ומשם הגעתי לבית אבות בבאר שבע

שורד השואה פרץ סבח [צילום: ערוץ הכנסת]
+זה לא אותו דבר, זה לא שואה
11:51 06/05/24  |  יצחק הרצוג   |   לרשימה המלאה

נאום נשיא המדינה בעצרת הפתיחה הממלכתית לציון יום הזיכרון לשואה ולגבורה, יד ושם ירושלים [כ"ז בניסן תשפ"ד, 5.5.2024]

הרצוג. שעת הזיכרון [צילום: קובי גדעון/לע"מ]
+בפעם הזאת בהיסטוריה דם ייענה בדם
11:06 06/05/24  |  דרור אידר   |   לרשימה המלאה

יום השואה השנה מעורב עם מאורעות ה-7 באוקטובר  ▪  הלקח הראשון שתמיד שיננו היה "לא עוד שואה"  ▪  חשוב בימים אלה להזכיר את הלקח הנוסף: "לא עוד גלות"

מתעצם הזיכרון [צילום: תומר נויברג/פלאש 90]
+אסון 7 אוקטובר - האם ראוי שייקרא "שואה"
10:46 06/05/24  |  יוסי אוחיון   |   לרשימה המלאה

ההבדל בין שני האירועים שהשפיע על גודל האסון וכמות הנרצחים נובע מכך שבשנות הארבעים של המאה העשרים לעם היהודי לא הייתה מדינה ולא היה צבא

שואה [צילום: אמזלג מישל/לע"מ]
+מסילות הזיכרון: רכבת ישראל מחזירה לחיים סיפורי שואה
10:41 06/05/24  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

רכבת ישראל מנציחה סיפורי שואה של עובדיה במיזם מיוחד מתעד את זיכרונותיהם של ניצולים יוצאי אירופה וצפון אפריקה

יוסי בוכניק, שורד שואה מטריפולי, לוב
+המופתי הנאצי - מקור ההשראה
10:17 06/05/24  |  יוסי אחימאיר   |   לרשימה המלאה

אמנת החמאס מצטטת את מוחמד: "לא תגיע עת הגאולה עד אשר יילחמו המוסלמים ביהודים ויהרגו אותם המוסלמים, עד אשר יסתתר היהודי מאחורי האבנים והעצים, ויאמרו האבנים והעצים: הוי מוסלמי! הוי עבד אללה! יש יהודי מתחבא בוא והרגהו!"

חג' אמין אל-חוסייני [צילום: לע"מ]
+יום השואה: צפירה בת 2 דקות הושמעה ברחבי הארץ בשעה 10:00
10:11 06/05/24  |  מירב ארד

יום השואה: ישראל מתייחדת עם זכר ששת המיליון, צפירה בת 2 דקות הושמעה ברחבי הארץ בשעה 10:00.

+"שאלה להיסטוריה ולא לבית משפט"
10:03 06/05/24  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

ע"פ 77/64, הירש ברנבלט נגד היועץ המשפטי לממשלה. השופטים יצחק אולשן, משה לנדוי וחיים כהן. 1 במאי 1964

הירש ברנבלט לאחר הרשעתו המוקדמת [צילום: העולם הזה]
+"הוא היה הגבוה והוא היה המפקד"
07:08 06/05/24  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

ע"פ 336/61, אדולף אייכמן נגד היועץ המשפטי לממשלה. השופטים יצחק אולשן, שמעון אגרנט, משה זילברג, יואל זוסמן ואלפרד ויתקון. 29 במאי 1962

בית המשפט העליון בערעור אייכמן [צילום: לע"מ]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
שקרים על השואה בתביעות פיצויים
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות שואה וגבורה
מירב ארד
שורד השואה מיכאל קופרשטיין, סבו של בר שנחטף לעזה סיפר: לא רצו להראות לנו את הסרטונים שהופצו שרואים אותו קשור והוא צועק את השם שלו. את הסרטונים האלה לא קיבלנו מהצבא אלא מהטלגרם    שורד השואה שלמה כהן: פוניתי למלון באילת רק לאחר שבועיים ומשם הגעתי לבית אבות בבאר שבע
יצחק הרצוג
נאום נשיא המדינה בעצרת הפתיחה הממלכתית לציון יום הזיכרון לשואה ולגבורה, יד ושם ירושלים [כ"ז בניסן תשפ"ד, 5.5.2024]
דרור אידר
יום השואה השנה מעורב עם מאורעות ה-7 באוקטובר    הלקח הראשון שתמיד שיננו היה "לא עוד שואה"    חשוב בימים אלה להזכיר את הלקח הנוסף: "לא עוד גלות"
יוסי אוחיון
ההבדל בין שני האירועים שהשפיע על גודל האסון וכמות הנרצחים נובע מכך שבשנות הארבעים של המאה העשרים לעם היהודי לא הייתה מדינה ולא היה צבא
עידן יוסף
רכבת ישראל מנציחה סיפורי שואה של עובדיה במיזם מיוחד מתעד את זיכרונותיהם של ניצולים יוצאי אירופה וצפון אפריקה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il