X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
על-פי דיווחים עדכניים, שש מדינות נוספות במזרח התיכון שוקלות לפתח תוכניות גרעין - הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (IAEA)נקבה בשמותיהן של אלג'יריה, מצרים, מרוקו וערב הסעודית, וציינה כי תוניס ואיחוד הנסיכויות הערביות גילו אף הן עניין בנושא - מה שמעורר את החשש שהסיכון יהפוך למציאות
▪  ▪  ▪

אחד הסיכונים העיקריים הנוגעים לשאיפותיה הגרעיניות של אירן הוא האפשרות שפעילותה של אירן תאיץ תהליך של תפוצה גרעינית במדינות נוספות במזרח התיכון.
על-פי דיווחים עדכניים, שש מדינות נוספות במזרח התיכון שוקלות לפתח תוכניות גרעין - הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (IAEA)נקבה בשמותיהן של אלג'יריה, מצרים, מרוקו וערב הסעודית, וציינה כי תוניס ואיחוד הנסיכויות הערביות גילו אף הן עניין בנושא - מה שמעורר את החשש שהסיכון יהפוך למציאות.
למעשה, מדינות אלה הביעו עניין ללכת במסלול העלול להתברר כדומה מאוד לזה שבו בחרה אירן. הן הביעו את רצונן לפתח תוכניות גרעין אזרחיות לגיטימיות על-פי ה-NPT, אך הטענה כנגד אירן כיום נעוצה בקשר המסוכן הקיים בין תוכניות גרעין אזרחיות לצבאיות: תוכנית אזרחית עלולה לשמש ככיסוי או כשלב מקדים לפיתוח תוכנית צבאית.
האפשרות שמדינות נוספות ינצלו את חולשת האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני (NPT) - המתירה פיתוח של תוכניות אזרחיות העלולות להתברר כבעייתיות - מדאיגה בלשון המעטה. העובדה ששש מדינות הביעו עניין בפיתוח בעת ובעונה אחת מעלה חשדות כבדים כי מדובר בתגובה לסכנה הנתפסת מכיוון אירן, ואולי אף קשורה לתוכנית לפיתוח פצצה גרעינית ערבית.
בעוד שמדובר בחששות כבדים ביותר, כלל לא ברור האם מדינות אלה אכן כבר קיבלו החלטה לפעול בערוץ הגרעיני הצבאי. בשלב מוקדם זה, ייתכן שהן מעוניינות ליצור את הרושם שהן לא יישארו מאחור לנוכח האתגר שמציבה אירן, אך אין ראיות מוצקות לכך שמדינות אלה ביחד, וכל אחת מהן לחוד אכן קיבלו החלטה מודעת ללכת בעקבותיה של אירן.
מצרים לדוגמה - אחת המועמדות הרציניות יותר לפיתוח גרעיני - מוטרדת מאוד לנוכח האפשרות שאירן תהפוך למדינה בעלת יכולת גרעינית, והיא החלה להשמיע את חששותיה בקול רם מבעבר. יתרה מכך, הצהרות שנשמעו מפי פקידים מצריים העובדים בתחום הגרעיני בשנים האחרונות מלמדות כי המצרים מתייחסים לטכנולוגיית גרעין אזרחית כמשהו שניתן להסב בשלב מאוחר יותר לתוכנית צבאית, היה ותתקבל החלטה ברוח זאת.
אך בעוד מצרים מעוניינת לרמוז על יכולותיה האפשריות, קיימת סבירות נמוכה יותר שבשלב זה היא אכן תפנה לכיוון של פיתוח נשק גרעיני. מצרים אינה מדברת על כוונתה להעשיר אורניום, והיא עדיין תומכת מרכזית במאמצים למניעת הפצת נשק גרעיני במזרח התיכון.
ארצות הברית מצידה, באמצעות "השותפות לאנרגיה גרעינית גלובלית" (GNEP) שהושקה בראשית 2006, מעודדת מדינות לאמץ תוכניות גרעיניות לצרכי אנרגיה. יש הטוענים כי הדבר עשוי לתרום להסבר מדוע מצרים מביעה כיום התעניינות בנושא , בפרט לאור דבריו של דובר מחלקת המדינה האמריקנית, שון מק'קורמק, בחודש שעבר, כי לארה"ב אין התנגדות לתוכנית הגרעין של מצרים. גם במרוקו קיימות מגמות סותרות המקשות על הבנה ברורה אם מדינה זו מעוניינת בהכרח בהשגת יכולת גרעינית צבאית: על-פי דיווחים, מרוקו אומנם מתעניינת בתוכנית גרעינית, אך בד בבד היא הצטרפה ליוזמה בראשות ארה"ב למניעת הפצת נשק להשמדה המונית - המדינה הצפון אפריקנית הראשונה שנקטה בצעד זה.
ישנן אינדיקציות המצביעות על רצון לשיתוף פעולה ולתיאום בקרב מדינות ערביות מתונות כאמצעי להתמודדות עם ההשלכות השליליות של שאיפותיה הגרעיניות של אירן. בסוף אוקטובר 2006, שלוש מדינות במפרץ הפרסי הצטרפו למדינות אחרות לתמרון בן יום במפרץ, שבמסגרתו הן תרגלו עיכוב ועריכת חיפושים באוניות החשודות בסחר בכלי נשק בלתי קונבנציונאליים. התרגיל נערך במסגרת "היוזמה לביטחון כנגד תפוצה" (PSI) - יוזמה שארה"ב מובילה בנושא מניעת הפצת נשק גרעיני. זה היה התרגיל הראשון שהתקיים במפרץ הפרסי (ליד בחריין, לחופי המפרץ הפרסי, מן העבר השני של אירן), והוא אותת לאירן כי שכנותיה לא ישבו בחיבוק ידיים בעוד היא מפתחת נשק גרעיני.
שני מסלולי פעולה עומדים בפני מדינות האזור כאשר הן שוקלות כיצד להתמודד עם שאיפותיה הגרעיניות של אירן: באפשרותן לקחת חלק במאמצי בקרת נשק שתכליתם להגביר את תחושת הביטחון האזורי, או שהן יכולות להצטרף למועדון הגרעין. לנוכח כשלון המאמצים הבינלאומיים עד כה לעצור את אירן, נראה כי מדינות אלה עושות צעדים ראשוניים בשני הכיוונים, ולא ברור מי מהם יגבר, וגם אין זה מפתיע שמדינות אלו מעוניינות, נכון להיום, לשמור על כל האופציות פתוחות. בעוד שמדינות אלה היו רוצות לקחת חלק במאמצים לעצירת אירן, הן חשות כי לא יוכלו להסתכן ולהישאר מאחור במקרה שכל המאמצים לעצור את אירן או לרסנה ייכשלו.
מאמצים לעידוד יוזמות בקרת נשק ודיאלוג אזורי בנושאי ביטחון עשויים להיות מכריעים בהורדת המוטיבציה של מדינות האזור לשאוף לפתח אופציה גרעינית משלהן. יצירת מסגרות שבהן מדינות אלה יוכלו להעלות את שיקולי הביטחון שלהן, ולזכות להכרה ולהתייחסות רצינית, עשויה להיות צעד ראשון חשוב בכיוון זה. הסכמה ראשונית לשתף פעולה בתחומים שבהם יש למדינות חשש משותף מובהק כבר נמצאת על סדר היום, כפי שבא לידי ביטוי בתרגיל ה-PSI.
העניין בשיתוף פעולה הודגש גם בפגישה שהתקיימה בעקבה שבירדן, בסוף חודש ספטמבר, שבה השתתפו יו"ר הרשות הפלשתינית, מחמוד עבאס (אבו מאזן), ראש השב"כ, יובל דיסקין, וראשי שירותי המודיעין מירדן, ממצרים, ומשתי מדינות במפרץ הפרסי. בפגישה, הביעה ירדן את נכונותה לארח מפגשים שתכליתם קידום תהליך השלום והמלחמה בטרור. כמו כן הודגש בפגישה הצורך בתיאום ובשיתוף פעולה בין הצדדים, לרבות חילופי מידע, כדי להילחם בטרור באזור.
יצירת מסלולים חלופיים לקידום אינטרסים ביטחוניים משותפים עשויה לסייע למדינות האזור לדחות את המסקנה כי הדרך היחידה להבטחת ביטחונן - לנוכח התחמשות גרעינית מצד אירן - היא פיתוח נשק גרעיני משל עצמן. בהתחשב בכך שלרוב המדינות יידרש זמן רב להשגת יכולת גרעינית צבאית, התמריץ שלהן לבחון מסלולים חלופיים עשוי להיות חזק.

המכון למחקרי ביטחון לאומי.
תאריך:  10/12/2006   |   עודכן:  10/12/2006
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
על תוכניות הגרעין במזרח התיכון
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד מלי פולישוק-בלוך
שעה וחצי לקח לראש הממשלה בפגישתו עם העיתונאים כדי להגיע לחקר האמת. והאמת המרה היא כי בן סימון, העיתונאי הרגיש של הארץ, אליבא דה-אולמרט, לוקה בדיכאון. וזה שורש הרע, בזה צריך לטפל, כה אמר ראש ממשלת ישראל בפני קהל ועדה
יהונתן דחוח-הלוי
ביקור ראש ממשלת החמאס באירן בשבוע שעבר מיקד את תשומת הלב הבינלאומית בברית האסטרטגית בין חמאס לטהרן - במדיניותה כלפי אירן השיעית מבכרת החמאס לכרות "ברית עם השטן" בשביל רווחים בטווח הקצר תוך גרימת סיכון ממשי לעוצמתו וחוזקו של העולם המוסלמי הסוני לו היא משתייכת.
אליקים העצני
אהוד אולמרט בחר לו את קברו של בן-גוריון כדי לבשר למשפחות השכולות שהוא מתכוון לשחרר מאות מרוצחי יקיריהן, לעם ישראל שהוא מתעתד לגזול ממנו את ארץ התנ"ך ולמסור לאויביו, ולמאות אלפי מתנחלים שהוא זומם להופכם לחסרי בית וחסרי פרנסה, בדומה למה שעולל מורו ורבו שרון ל-10,000 נפש מחבריהם
ד"ר אברהם בן-עזרא
לעצם האמירה של שר ההגנה האמריקני כי לישראל יש נשק גרעיני, אין צורך להתייחס בביקורת, אף על-פי שעל-פי המדיניות הרשמית בירושלים נשמרת עמימות בנושא זה
דני סטולר
שג'ורג' וושינגטון מצא לנכון להעלות על נס את עזרתו הגדולה ולציין שאלמלא פעולתו המבורכת של חיים סלומון, "פני ההיסטוריה היו ללא ספק שונים, משום שצבא ארה"ב - לא היה מחזיק מעמד נגד הבריטים ונגד שאר אויביה של ארה"ב - שלא רצו בקיומה"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il