X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אמי, הדסה לוין לבית הירשוביץ, שחסכה לחם מפיה כדי להשביעני, הייתה ידענית, חדת-עין ומוכשרת זיכרונות מלחמה של ילד בן 5
▪  ▪  ▪

היה זה יום שמים בשנת 1945 במינכן אשר בגרמניה. אימא שכבה דואבת וגוססת על ערש-דווי במיטתה בבית החולים לחולי-ריאה, שהוסב להיות בית-חולים יהודי.
אימא הייתה אז בתחילת שנות השלושים לחייה וכבר הייתה רבת-מעש.
היא הייתה בוגרת הסמינר למורים "יבנה" בליטא, ובוגרת המחלקה לשפות שמיות באוניברסיטת העיר קובנא, אז בירת ליטא העצמאית. מורה ומחנכת חרדית, אשר סיפוריה ושיריה, שמהם שרד בידי רק שיר אחד, שפורסם בעיתון העברי "הניצוץ", פורסמו בעיתונים ובאסופות עבריים. אימא כתבה בשפה עברית עשירה, כמעט תנ"כית, ולאחר שנות דור עלה בידי לערוך ולהוציא לאור את ספרה "בת עמי", כשם העט לו נזקקה, בהוצאה חרדית בבני-ברק.
אמי הייתה בתו של הרב יוסף לייב הירשוביץ, אשר כתב כמה ספרים בנושאי לימוד הגמרא, המוסר והדת. היא חוותה את כל מאורעות השואה. משפחתה נרצחה, לעתים-לנגד עיניה, היא ראתה ברציחתן של קהילות שלמות, על טפן וזקניהן חכמי-התורה, אך היא נותרה איתנה באמונתה באלוקיה ללא פקפוק או תהייה.
אימא, ילידת קובנא, ביקרה בפלסטינה-א"י בשנת 1938, עלתה לירושלים והתפעלה עמוקות מהאוניברסיטה העברית שעל הר הצופים. חזרה לליטא, נישאה לאבי, הרב אליעזר לוין, בנו של ר' מרדכי לוין שהיה מנהל הבנק היהודי בעיר טלז'. הורי חיו בקובנא, בה גם נולדתי. אימא חזרה להוראה בבית הספר העברי וסבלה מהתנכלויות השלטון הסובייטי, כאשר ליטא נכבשה על-ידי הצבא האדום ב-1940, בהתאם להסכם ריבנטרופ-מולוטוב הידוע לשמצה. היא סירבה ללמד בשבת וכאשר איימו בפיטוריה, ולאור בקשת המנהל והורי התלמידים, ניאותה ללמד גם בשבת, כדרישת השלטונות, כל עוד ניתן להרביץ תורה בצאן קדושים, ובלבד שלא תכתוב על הלוח, ובנקודה זו נכנע לה המפקח-מטעם.
אבי לִוָה אחד מאחיו שחלה אל רופא מומחה באסטוניה. שניהם נפלו בידי הגרמנים שפלשו אז לרוסיה ובנותיה, ומאז אבדו...
אימא עברה עימי, תינוק בן שנתיים, לבית סבי בטלז', כבקשת אבי ערב נסיעתו, ושם השיגתנו המלחמה.
אמי עברה את אימת המלחמה במנזרים, בהם הִרְשׁוּהַ לעתים ללמד עברית ולטינית את פרחי הכמורה ובתמורה - הרשוה לאכול ולישון שם מבלי להסגירה, סיפור מופלא כשלעצמו, ובגטאות, בכפרים וביערות. פרשת נדודיה, סבלותיה, המראות והמוראות שראתה, כתובה בספרה "בת עמי", והרבה על אודותיה נכתב בספר "יסור יסרני", של תלמידה, הרב יצחק אלחנן גיברלטר. שני הספרים הודפסו, בלי-קשר אחר ביניהם, בבני-ברק.
אמי יצאה מיערותיהַ הקפואים של ליטא, ומהמחפורות הַטְחוּבוֹת בהם הסתתרה, כאשר היא כבר חולה במגוון מחלות, שהקטלנית בהן הייתה השחפת. היא הצליחה, בעזרת קצין יהודי בצבא האדום, להוציאני מידי הליטאים, אשר לידיהם מסרה אותי, אחר שנוכחה שֶׁיָחָד עִמִי סוף שנינו לאבדון, ואשר סירבו להשיבני לידה בתום המלחמה.
היא החלה במסענו, דרך פולין, צ'כיה וגרמניה, בדרכה לארץ-ישראל, אך במינכן כשלה סופית ואושפזה.
על ערש דווי השלימה אמי את כתיבת ספרה על קורותיה וקורות יהדות-ליטא בשואה. ספר שהחלה את כתיבתו עוד בגטו, על נייר מודעות שהפיצו הגרמנים ושרד ברובו בנדודיה, באופן מופלא, בידיה.
אך לא זאת רציתי לספר. הארכתי מעט כדי להביא את הרקע לסיפור שאותו אכן חפצתי לספר.

אישה דגולה בעלת חוכמה שנתבזבזה

הייתי אז כבן חמש, קתולי קטן ודתי מאוד. כמובן שלא היה לי שמץ מושג במיתולוגיה, אך ידעתי יפה להצטלב, לשאת שתי כפותיי בתפילה, לכרוע בפני הצלוב ולפחוד מהיהודים צולבי-ישוע. אמי ביקשה אותי מידי ה"דווטקות", מעין נזירות, שבידן הופקדתי. משאלו סירבו - ניסתה לקחתני בכוח, בעזרת שני לוחמים יהודים מהצבא האדום, אלא שכל אנשי הכפר נקהלו עליהם והדבר לא צלח. אז השמיעו באוזניי סיפורי-אימים על היהודים, החל מזה שלכולם זנבות, שהם רוחצים ראשי-ילדים בשמן-רותח ועוד ועוד. כמובן שפחדתי אז מאוד ליפול בידי היהודים, ומשנחטפתי מידי הליטאים הייתי מפוחד מאוד ועוין כלפי אמי, אשר גם כך התקשתה לגדלני במחלתה ובחוסר-כל. כעבור תקופה לא ארוכה, נמסרתי לטיפולה של אישה טובה וקשוחה, עת אושפזה אמי בבית-החולים.
באחד הימים נטלני קרוב משפחה רחוק, ישראל קפלן, סופר אידי, מורה והיסטוריון של השואה, אשר גם היה ממוריה של אמי בסמינר היהודי למורים, לבקר את אימא בבית-החולים. עודני זוכר את פניה המשופים. עורה היה מתוח על פניה וכמעט שקוף. היא התייסרה במכאוביה. חפצתי לגעת בה אך מיד הזהירוני שכל נגיעה מכאיבה לה. התבוננתי באלם באישה הזו, שרחשתי כלפיה אז רגשות אמביוולנטיים: מצד אחד זו אמי, שניסתה לדאוג לי וחסכה לחם מפיה כדי להשביעני, ומצד שני - טרם סלחתי לה על שהוציאה אותי מידי הליטאים שאצלם גדלתי.
עודני זוכר שניצבתי מול מיטתה, כבר בגילי אז ראיתי מתים רכים ומושג המוות לא היה זר לי.
חשבתי שאולי אוכל להועיל לה. פרשתי לאחת הפינות, כרעתי על ברכי, כשכפות ידיי צמודות בתפילה, וביקשתי מישוע שיציל את אמי ממוות. בכדי להיות בטוח - התפללתי גם אל משה, שיעתור בפני אלוהיו שישלח ישועה ומזור.
שניהם לא עזרו. כנראה שכבר אז ניבטו בי אי-אלו פקפוקים בדת, למרות שברבות הימים, במוסד הילדים הדתי של עליית הנוער, ובבית-הספר "לדוגמא" בו למדתי בירושלים, ושנתי היחידה בישיבת בני-עקיבא בכפר-הרוא"ה, אליה נשלחתי שלא מרצוני, נעשיתי ילד יהודי דתי. בקיבוצים יבנה ושלוחות בהם עברו נעוריי, הדת הטריחה והטרידה אותי פחות.
אשוב לסיפורי. מאוחר יותר אימא נפטרה ונקברה בבית הקברות היהודי במינכן.
עודני זוכר כי במהלך הקבורה תהיתי וגם חרה לי על הבזבוז הזה: הנה קוברים אישה כה חכמה, שידעה את כל השפות המדוברות סביבה, והשיבה לי בטוב-טעם ושכל על כל שאלה ששאלתי; אישה שכל מכריה, לרבות הרבנים המזוקנים והחכמים שעימם חלקה דירה טרם אשפוזה, כה כיבדוה. עימה נקברת כל חוכמתה. חשבתי אז: "מדוע לא שואבים, אולי בעזרת מזרק, את כל החוכמה והידע שאצרה ומשמרים אותם?".
לימים, משבגרתי ושבתי וקראתי את כל כתב-היד של ספרה, כתב-יד שהנחתי מידי בזמנו, משהגעתי לפרק בו תיארה את לידת אחי בגטו. אימא נכנסה למחנה גירולי, ולאחר מכן לגטו טלז' משהוקם, כאלמנה הרה. בספרה כתבה כי חייו משכו כחיי כל ילד יהודי שנולד בריא בגטו: שבועיים ימים... רק כששבתי, אחרי שנים, לקרוא את ספרה, למדתי עד כמה חכמה, ידענית, חדת-עין ומוכשרת הייתה אימא.
אז שבתי וזכרתי את תפילותיי שלא נענו ואת תחושת הבזבוז המשווע, כן, דווקא תחושה זו, שחשתי בעת קבורתה.
זיכרונות של ילד יהודי בן חמש...

תאריך:  15/02/2010   |   עודכן:  15/02/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
פרקי חיים: קבורתה של אימא
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
מרגש ומצמרר.  ל"ת
ט.ג.מ.  |  15/02/10 19:13
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר בת-שבע שפירא
"אי-הבנה" היא תכונה אפרורית, בלתי-ברורה, שהלכה ופשטה במחוזותינו ונחשפת אצלנו דווקא אצל ראשי השלטון
רות פורסטר
הגיעה העת כי בתי המשפט בישראל יעברו ריוויזיה רצינית. רוב האזרחים שנזקקו לעזרת ביהמ"ש יצאו ממנו מזועזעים, כועסים ונדהמים
שלמה גזית
המבחן האמיתי של מדיניותנו לא ייקבע בהצהרות ובקוד ההתנהגות המושלם שאותו ננסח    התנהגותם של אלפי חיילים ושוטרים, של מאות עובדי המינהל האזרחי הפועלים בשטח ויחסם היומיומי של אלה לאוכלוסייה שבשליטתנו - הם מבחן האמת שלנו
אברהם שרון
אין הצדקה להצטרפותה של שרה נתניהו לכל נסיעת עבודה קצרה של בעלה    אילו הייתה מודיעה על הישארותה בבית הייתה עשויה להוסיף נקודת זכות, שהיא כה משוועת לה
פרד כהן-קידר
זר קוצים למערכת המשפט שלנו עם הוכחות מהימים האחרונים    כבוד הנשיאה, נקי את העפר מעל עינייך והתחילי לטפל בכתוב
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il