X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
נורית רייכמן דיאטנית קלינית וספורט B.Sc.Nutr סטודיו C
בלוג/אתר רשימות מעקב
לאחרונה גוברת הביקורת הציבורית כנגד הנדסה גנטית של המזון אותו אנו צורכים מה משמעות המונח הנדסה גנטית? האם מזון מהונדס מסכן את בריאותינו ואת סביבתנו? האם נכון מבחינה אתית להשתמש בטכנולוגיות של הנדסה גנטית?
▪  ▪  ▪
עגבנייה מהונדסת [צילום: פלאש 90]

רבים טוענים, שחלק ניכר מהמזון אותו אנו אוכלים, מהונדס גנטית. אמירה כוללנית זו, מחייבת בדיקה וירידה לפרטי ההגדרות. לפניכם ההגדרות המקצועיות הנוגעות לנושא ההנדסה הגנטית במזון.

השבחה גנטית

העגבנייה שאנחנו אוכלים היום, אינה זהה לעגבנייה שאכלו לפני 50 שנה. זנים רבים של גידולים עברו שינוי והשבחה. שיטות השבחה גנטית ידועות שנים רבות. השבחה גנטית מסורתית הינה תהליך של הכלאה יזומה בין זנים שיש להם תכונות רצויות והעברת מכלול החומר התורשתי, בתהליך רבייה מינית.
מבין התוצרים שמתקבלים, נבחרים הפרטים בעלי התכונות הרצויות. זאת לעומת תהליך הברירה הטבעית, בו ניתנת לטבע "הזכות" לברור את החזקים והשורדים מבין הפרטים.
דוגמה נוחה להשבחה גנטית, היא בחירת שתילים בעלי תכונה רצויה, והכלאתם עם שתיל בעל תכונה דומה או נוספת, ואז טיפוח וגידול צאצאים בעלי מגוון התכונות הרצוי כזן נבחר. לחלופין, הרבעת הפרה המניבה ביותר, על-מנת לקבל פרות מניבות נוספות לעדר.
הידעת? צבעו של הגזר המקורי אינו כתום כלל, כי אם סגול כהה או צהבהב. ההולנדים "יצרו" את צבעו הכתום בתהליכי השבחה במאה ה-17, כאות הוקרה לבית המלוכה.
הכלאות בצמחים ובבעלי-חיים, נותנות לנו אם כן שפע וגיוון מופלאים, וצריכתה של התוצרת מתבצעת על בסיס יומיומי ללא חשש. טכנולוגיה זו של השבחה, מאפשרת ביצוע שינויים בתכונות של היצור או של הצמח. בהשבחה המסורתית נעשית העברת תכונות מוגבלת רק לאורגניזמים שניתן להכליא ביניהם. מזון שהוא תוצר של השבחה גנטית קונבנציונלית, אינו משתייך לקטגוריית מזון מהונדס.

מזון מהונדס

בניגוד לאמור על השבחה גנטית, בהנדסה גנטית ניתן ברמה התיאורטית להעביר תכונות, כמעט מכל אורגניזם (יצור חי) לכל אורגניזם אחר והאפשרויות רחבות ומגוונות. הנדסה גנטית היא בחירת רכיבים ספציפיים במידע הגנטי, בדנ"א, אשר נותנים תכונות נבחרות כגון: עמידות מפני חרקים, גודל הפרי, צבע ועוד והעברתם, כך שיעניקו תכונה חדשה באורגניזם אחר.
היכולת להעביר גנים מאורגניזם אחד לשני שלא על-ידי הכלאות, מאפשרת להעביר תכונות בין מינים שונים של צמחים, בעלי-חיים, פטריות וחיידקים.

העגבנייה החלוצה

ואם בסיפור העגבנייה עסקינן, כדאי לדעת שהעגבנייה הייתה הירק המהונדס הראשון אשר שווק לצרכנים, כבר בשנת 1994. עגבנייה מהונדסת זו, שכונתה ה-Flavr-Savr, הציגה עמידות גבוהה יותר מאבותיה המסורתיים והתרככה מאוחר יותר מעגבניות אחרות. העגבניות המהונדסות נמכרו לתעשיית הקטשופ ולרסק עגבניות והפכו להצלחה כלכלית גדולה.
יש לציין, כי התהליך של הנדסה גנטית פשוט יותר טכנית לביצוע בצמחים, משום שצמח ניתן לשבט בקלות מתא בודד. בהחדרת גן לתא, המידע ישוכפל במהלך התחלקות התא. זאת ללא הסתמכות על רבייה זוויגית, המשנה את סיכויי קבלת התוצר הרצוי המדויק.
ארה"ב מובילה את יצור המזון המהונדס גנטית, כאשר הגידולים המהונדסים הנפוצים כוללים את גידולי התירס והסויה, והתכונות המובילות בתמהיל הן עמידות הזרעים לקוטלי עשבים ועמידות למזיקים. הידעת? 80% מגידולי הסויה בעולם הינם מהונדסים גנטית.

תקנות בטיחות בישראל ובעולם

בארה"ב:
קיים פיקוח מתמיד השומר על הצרכנים המחוקקים באמצעות הFDA- (Food and Drug Administration) וגופי פיקוח נוספים. השימוש בהנדסה גנטית מאושר ואין חובת סימון על מוצרים שיוצרו תוך שימוש בהנדסה גנטית.
באירופה:
ישנן תקנות המאשרות שיווק מוצרים אשר עברו הנדסה גנטית על-ידי ה-EU - European Union החל משנת 2004. עם זאת, חלה חובת סימון על מוצרים כנ"ל. גם מדינות שאינן שייכות לאיחוד האירופי (כדוגמת שוויץ), נוהגות לסמן מוצרים שעברו הנדסה גנטית.
בישראל:
הנושא נבחן ומקבל אישורים על-ידי שתי ועדות: הוועדה למזון חדש של משרד הבריאות הדנה בבטיחות המזון והוועדה הראשית לצמחים מהונדסים של משרד החקלאות (הורצ"מ). בישראל פועלת תשתית מדעית וטכנולוגית ענפה לגידולים מהונדסים גנטית. אך כיום לא משווקים בארץ צמחים אשר עברו הנדסה גנטית. ישראל נחשבת למדינה מובילה בפיתוח טכנולוגי חקלאי בתחום ההנדסה הגנטית, אך הוא אינו מתורגם כלל ברמה השיווקית לציבור, אלא רק למטרות מחקר.
לעומת זאת, מאושרים לייבוא מוצרים שונים המיוצרים בעולם וגם בארץ, המכילים חומרי גלם מהונדסים גנטית כמו למשל תירס, סויה וקנולה. ברוב המקרים, ניתן לראות שהדבר מצוין על-גבי האריזות. במידה שלצרכנים חשוב לצרוך מוצרים אשר לא מכילים מזון מהונדס גנטית, מומלץ לחפש מוצרים אשר יש עליהן הטבעה (NON GMO (Genetically modified.

השיפורים במזון המהונדס גנטית

השימושים בהנדסה גנטית בחקלאות וביצור המזון תורמים להיבטים הבאים:
  • עמידות משופרת של צמחים כנגד מזיקים, התורמת להפחתת ההדברה הכימית;
  • עמידות משופרת של צמחים כנגד מחלות, מפגעים סביבתיים ומזג-אוויר, דבר שמגדיל את היבול;
  • הארכת חיי מדף של מוצרי מזון טריים הנוטים להתקלקל במהירות ומאפשרים שינוע לכל מקום בעולם;
  • שיפור הערך התזונתי והבריאותי של המזון על-ידי שינוי הרכב החלבונים, השומנים והוויטמינים שבהם. למשל, ניתן להעלות את רמות החלבונים והוויטמינים ולהפחית את רמות השומנים;
  • גיוון ושיפור של מוצרי מזון על-ידי שינוי טעם, צבע, גודל ומרקם;
  • שימוש בצמחים מהונדסים לטיהור קרקע ומים מזוהמים.

הסכנות בהנדסה גנטית בחקלאות ובמזון

  • ייצור חלבונים חדשים עשוי לעורר אלרגיות;
  • הפרת שיווי המשקל הקיים בטבע: שינויים אקולוגיים שונים;
  • העמידות הגורפת למזיקים עלולה לפגוע בזנים שונים של חרקים, חלקם הכרחיים לנו, האדם, להמשך קיומנו. (שווה קריאה: תעלומת היעלמות הדבורים);
  • אובדן והכחדת זנים טבעיים. עולה שאלה פילוסופית ואפילו דתית. האם מותר לנו "לשחק את תפקידו של אלוהים"?
  • בעיות אתיות שונות:
  • האם בעקבות הכנסת דנ"א של אורגניזמים מן החי לצמחים, הצומח נשאר צמח או שהוא חי? מעלה בעיה עבור צמחונים וטבעונים, וכן בעיית כשרות;
  • פגיעה חברתית-כלכלית: תאגידים מחקריים מסמנים פטנטים על זנים חדשים של גידולים ומאלצים חקלאים לשלם הון עבורם. כיום אף מונעים את יכולת הגידולים להתרבות עצמאית, על-מנת להגדיל את התלות של החקלאי בתאגידים;
  • פגיעות ארוכות טווח אשר עדיין לא נצפו בבריאות האדם;
  • בנוגע לחששות ביחס לרעילות המזון המהונדס, חשוב לציין שמזון שעבר השבחה גנטית, נבדק בקפידה, ולכן כל בעיה מבוקרת ונבחנת.
לשימוש בהנדסה גנטית יתרונות רבים לכל הנוגעים בשרשרת הייצור עד לצרכנים. מדובר בתחום חדש יחסית. הוא נראה כמועיל לאנושות, אך יהיה צורך לבחון אותו במבחן הזמן. כמו בכל חידוש, יש השופטים את הנושא לחומרה וישנם המחמירים פחות.
במאמר זה ניסינו לחדד את הנושא ולספק מידע שיעזור להפחית את החששות ולהקל על קבלת ההחלטות. מכאן, על כל אחד לפעול כטוב בעיניו.

הכותבות הן נורית רייכמן, דיאטנית קלינית B Sc ברשת סטודיו C ועפרה זלצמן Msc מהנדסת מזון והבטחת איכות
תאריך:  14/12/2015   |   עודכן:  14/12/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הנדסה גנטית: כל מה שרציתם לדעת
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
זה מה שיקבע את כוון ההתפתחות
פועה  |  15/12/15 10:45
2
GMO לאכול ראונדאפ לתאבון
מסעודה משדרות  |  15/12/15 18:32
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יורם מרקוס
מה קורה כשאדם הולך לעולמו מה עם נכסיו הדיגיטליים מה עם אוהביו אין ספק שהחידה נפתרת כאן
ראובן לייב
העיתונאי גד נחשון, עורך ה"ג'ואיש פוסט" בניו-יורק, מדווח על סערת הרוחות שעוררה בקרב חוגי הימין היהודים בארה"ב השתתפותו של הנשיא רובי ריבלין בוועידת השלום של הארץ בניו-יורק, שנשאה לא רק אופי שמאלני מובהק, אלא שגם נמתחה בה ביקורת נוקבת על ישראל
גדי גופר
לאגודה לתרבות הדיור מגיעות פניות רבות מוועדי בתים ודיירים על כיצד עליהם להתמודד עם הצפות, סדקים, גינה הרוסה ובעיות חשמל, כתוצאה ממזג-אוויר סוער    סערות וסופות פקדו את המדינה בשנים האחרונות, לכן הפעם כדאי להיערך מראש
יוני בן-מנחם
ועידת האופוזיציה הסורית החליטה כי סילוק בשאר אסד הוא תנאי לכל הסדר מדיני בסוריה. רוסיה, סוריה ואירן מתנגדות להחלטה שאמורה לסבך עוד יותר את הסיכויים לסיים את מלחמת האזרחים בסוריה
אלי אלון
בית העלמין "שייח' באדר" הוא אחד מבתי הקברות ה"זמניים" שהוקמו בתקופת מלחמת העצמאות כשאי-אפשר ומסוכן היה לקבור בהר הזיתים    חלק מהקבורים בו הועברו לאחר מלחמת העצמאות ובמהלך השנים לבתי קברות אחרים - סיפורו של בית עלמין זה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il