X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
טיוטת תקנות מבקשת להחיל על אגודות שיתופיות את החובה למנות ועדת ביקורת ומבקר פנים. המגמה חשובה וחיובית, אם כי יש צורך בכמה שינויים מהותיים
▪  ▪  ▪
כהן. אחרי 32 שנים [צילום: ארז שטיינר]

32 שנים לאחר שהמדינה ניסתה לראשונה להטיל על אגודות שותפויות חובת מינוי מבקר פנימי, פרסם שר הכלכלה והתעשיה, אלי כהן, תזכיר תקנות המבקשות להצעיד קדימה את הממשל התאגידי באגודות השיתופיות על-ידי הטלת חובה להקים מערך ביקורת פנימית, הכולל לראשונה ועדת ביקורת. זהו יישור קו עם יתר התאגידים שיש בהם נגיעה לציבור, ואשר כבר מחויבים במינוי מבקרי פנים וועדות ביקורת.
להבדיל מגופים ציבוריים (רשויות מקומיות, חברות ציבוריות, בנקים, חברות ביטוח והמגזר השלישי), בהם קובע החוק שבהעדר מבקר פנים פועלת ועדת ביקורת, לא נקבעה חובה כזו לגבי האגודות השיתופיות ורבות מהן נמנעו ממינוי שכזה ואף ביקשו להסיר מתקנוניהן חובה שכזאת. כעת קובעת טיוטת התקנות, כי אגודה שיתופית חייבת למנות ועדת ביקורת אם היא עונה על אחד משלושת הקריטריונים הבאים:
1. מספר חבריה הוא לפחות 50.
2. מחזורה הכספי הממוצע בשלוש השנים האחרונות (או בשנה האחרונה אם היא בת פחות משלוש) הוא 2 מיליון שקל בשנה ויש בה לפחות 20 חברים.
3. בתקנונה נקבעה חובת מינוי ועדת ביקורת.
אין זה מן הנמנע, כי לאור הוראות אלה יבקשו אגודות שיתופיות קטנות לתקן את תקנוניהן, כדי להבין לכך שתחולת הוראה זו לא תחול עליהן.
ב-1987 נקבע, כי "הוועד ימנה מבקר פנים". להוציא חובה זו והקביעה שמבקר הפנים יהיה כפוף ליו"ר ויסיע לוועדת הביקורת, לא נקבע דבר שיש בו כדי לקיים פונקציה זו. לאור זאת, אין תמה שהתקנה לא נאכפה ואף נטען שלא הייתה כוונה להחיל אותה בצורה גורפת על אגודות שיתופיות. כדי לסגור פרצה זו נקבע כעת, כי קיימת חובת מינוי מבקר פנים באגודה שמחזורה הממוצע בשלוש השנים האחרונות היה 5 מיליון שקל בשנה (מחצית מהרף הנדרש בעמותות ובחברות לתועלת הציבור).
בטיוטת התקנות יש בעייתיות בדמות יצירת מודל חדש של "גם וגם", ונסביר. חוקים אחרים קובעים שוועדת הביקורת היא העורכת את הביקורת בארגונים בהם אין מבקר פנים, ודנה בדוחותיו של המבקר ועוקבת אחרי תיקון הליקויים אם יש מבקר פנים. אלא שבתקנות המוצעות לגבי אגודות שיתופיות, נקבע שהן המבקר והן ועדת הביקורת עורכים ביקורת.
לגבי מבקר הפנים נקבע, כי הוא "יבדוק, בין היתר, את תקינותן של פעולות האגודה מבחינת השמירה על החוק ונוהל עסקים תקין ויסייע לוועדת הביקורת של האגודה אם יידרש לכך על ידה". ואילו לגבי ועדת הביקורת נאמר, שעליה "לבדוק את תקינות פעולות האגודה ומוסדותיה, לרבות מבחינת השמירה על החוק, הניהול התקין, טוהר המידות, החיסכון והיעילות, ולבדוק את התאמת פעולות האגודה למטרותיה; לבדוק את ענייניה הכספיים של האגודה, ובכלל זה, בין היתר, ניהול הנכסים וההתחייבויות, הנהלת החשבונות, תשלומי שכר וביטוחים; לעמוד על ליקויים בניהול האגודה... ולהציע דרכים לתיקונם".
בצד הקביעה שמבקר הפנים יגיש את דוחות הביקורת "ליו"ר הוועד, למנכ"ל וליו"ר ועדת הביקורת", אין בטיוטת התקנות כל התייחסות לשאלה מי צריך לדון בדוח וכיצד. קביעת הוראה שכזו, הקיימת בדברי חקיקה דומים, יכולה להבטיח שהטיפול בתוצרי עבודת הביקורת יהיה אפקטיבי.
עוד נאמר בתקנות, כי מבקר הפנים יגיש לאישור הוועד הצעה לתוכנית עבודה, שצריכה להיבחן תחילה על-ידי ועדת הביקורת. זהו הסדר חריג, שלבטח אינו מחזק את הביקורת הפנימית: לא זו בלבד שתוכנית העבודה של המבקר הפנימי עוברת שתי משוכות, אלא שאם יש לוועדת הביקורת הסתייגות - התוכנית תובא לאישור האסיפה הכללית, וזאת בלא שחבריה נדרשים לשמוע את עמדת המבקר.
לסיכום: מדובר בתקנות המחזקות את הביקורת הפנימית ואף ממשיכות את המגמה בה ישראל היא בין המובילות בעולם בעיגון חוקי שלה. עם זאת, יש להבטיח שהבשורה שבתקנות תתממש הלכה למעשה, תוך הגדרת סמכויותיו של מבקר הפנים ומעמדו בארגון כפונקציה מקצועית ייחודית ובלתי תלויה לעריכת ביקורת.

הכותב עוסק בעריכת דין, ביקורת פנימית וניהול סיכונים, מרצה בתוכנית לביקורת פנימית וציבורית באוניברסיטת חיפה ויו"ר (משותף) של ועדת ציות, אכיפה מנהלית וביקורת בלשכת עורכי הדין.
תאריך:  11/02/2019   |   עודכן:  11/02/2019
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מוטי הרכבי
בגלל "אקיבוש" יצאו הערבים למסעות רצח, ביזה ואונס וכבשו את המזרח התיכון, חלקים גדולים של אסיה, צפון אפריקה ואפילו חלקים מספרד!
עמוס שנער
אמסלם נאלץ להתנצל ולהודות בכך שהיה צריך להתנסח אחרת    הוא לא התנצל בגלל שעשה מעשה רע    הוא התנצל כי הבין שאין לו סיכוי מול המאפיה שתוקפת אותו, ולא רצה להצטייר כבריון מול חלשים למרות שאיננו כזה
ראובן לייב
אתמול נערכו הפריימריז במה שהייתה פעם מפלגת השלטון במדינה, כשהזמן עשה את שלו ונגס בה את שיניו החדות
איתן קלינסקי
קשה להבין מה מניע את בנו של ראש הממשלה להפר את ההוראה, כשהמשטרה ביקשה לא לחשוף פרטים בשעות הראשונות לאחר המעשה המזוויע
אליהו קאופמן
ההברקה של נפתלי בנט בבחירת אלונה ברקת למקום השלישי ברשימתו, איננה עוד בבחינת הרעיון ההיסטורי לשילובו של המאמן אלי אוחנה בפוליטיקה המפלגתית שלו    הפעם זו הברקה מעשית עם בסיס מצוין    ואם ברקת היא ה"ימין החדש" באמת, אזי, הגענו אל ימי "וגר זאב עם כבש"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il