X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
לאור ההסלמה הנוכחית במזרח התיכון, שיחות ראשוניות - כמו במתכונת שיחות ה-ACRS - יצטרכו להתמקד באמצעים לבניית אמון וביטחון חייבים להכיר בכך שאין כל סיכוי שתהליך זה יוכל להתבצע בפרק זמן קצר
▪  ▪  ▪
אירן הצליחה להתחמק מאזכור מפורש של שמה במסמך המסכם [צילום: AP]
כאשר מהרהרים בתוצאות הסופיות של ועידת המעקב ל-NPT, לא נותר אלא להסכים עם אבחנתו של ה"וושינגטון פוסט", כי המרב שיכלה ארצות הברית להתגאות בו ביחס לוועידה, הוא "שהיא לא הסתיימה בכישלון". עם זאת, "הצלחה" רעועה זו דומה מאוד לכישלון בכל הקשור לאתגרים הבוערים של האמנה בנושא תפוצת נשק גרעיני.

הקמפיין של מצרים להפעלת לחץ על ישראל בסוגיה הגרעינית, דינמיקה שהתבססה בשבועות שקדמו לוועידת המעקב לאמנת ה-NPT (RevCon) ובדיונים שהתקיימו במשך כארבעה שבועות במאי, האפיל בסופו של דבר על המסמך המסכם של הוועידה. מסמך זה, שהתקבל בהסכמה כללית, משקף את מסע התעמולה המוצלח יחסית של מצרים לכפות על ארצות הברית לקבל את סדר היום שלה לפתיחת שיחות בנושא אזור נקי מנשק גרעיני (NWFZ) ו"לסמן" את ישראל בתחום הגרעיני. מצרים דבקה באיומה לחסום קבלה בקונסנסוס של כל מסמך מסכם של הוועידה אם ארצות הברית לא "תתיישר" על-פי תביעותיה.
הסכמתה של ארצות הברית למסמך הקונסנסוס אינה מהווה הסכמה לסדר היום המצרי, אלא משקפת את העובדה שהיא נכנעה ללחץ של מצרים. ארצות הברית הייתה פגיעה ללחץ שהפעילה מצרים בשל רצונה העז שוועידת המעקב הנוכחית, בניגוד לוועידה הקודמת שהתקיימה בשנת 2005, לא תוכתר כ"כישלון". ההסתייגות האמריקנית החד-משמעית מאזכורה של ישראל בשמה, בפרט לאור ההימנעות מאזכור שמה של אירן כמי שנמצאה מפרה את מחויבותה על-פי האמנה, הובהרה בהצהרות הנחרצות של הממשל כמעט מיד לאחר פרסום המסמך. היועץ לביטחון לאומי ג'ים ג'ונס "גינה" (deplored) את המצב, ותת-שרת החוץ לבקרת נשק וביטחון בינלאומי אלן טאושר ציינה, כי אזכורה של ישראל בשמה "יפגע קשות" במאמציה של ארצות הברית לשכנע את ישראל להשתתף בכינוס בנושא הקמת אזור מפורז מנשק להשמדה המונית (WMDFZ) במזרח התיכון.
אירן הצליחה להתחמק מאזכור מפורש של שמה במסמך המסכם של הוועידה. העמדה הנוקשה שהציגה מזכירת המדינה קלינטון כלפי אירן בנאום הפתיחה שלה הסתיימה במסמך קונסנסוס שלא שיקף מאומה מנחישותה הנלהבת. קלינטון טענה אז נחרצות, כי אירן היא "המדינה היחידה המיוצגת באולם זה שמועצת הנגידים של סבא"א מצאה אותה כמפרה את מחויבויותיה על-פי הסכמי הפיקוח בתחום הגרעיני - המדינה היחידה". אם כן, מה יכול להסביר את ההחלטה להשמיט אזכור ספציפי של המפרה המסוכנת הזו? לנוכח הדוח הקשה של סבא"א בנושא אירן, שפורסם רק שלושה ימים לאחר מועד נעילת הוועידה, אין הסבר סביר לוויתור שעשו כל החברות באמנת ה-NPT לאירן, או לכך שלא מצאו לנכון לנסח מסמך מסכם שיזכיר את אירן בשמה, אפילו במחיר של "קונסנסוס פחות אירן".
ארצות הברית צידדה פעם אחר פעם בבידודה של אירן, וציון אירן כמפרה במסמך המסכם היה משרת בוודאי מטרה זו. יתרה מכך, בשבוע הראשון של הוועידה, כאשר הקונסנסוס המיוחל נראה עדיין כמטרה חמקמקה, ארצות הברית השתעשעה ברעיון של הורדת רף ה"ההצלחה" למשהו פחות מקונסנסוס. בשעתו, אמרה הנציגה המיוחדת של ארצות הברית לאי-הפצת נשק גרעיני, סוזאן ברק, כי ארצות הברית חותרת להשגת "הסכמה רחבה ביחס לחשיבות האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני לביטחון העולמי והאזורי". השמטה נוספת ודי בעייתית במסמך המסכם הייתה אזכור כלשהו לסוריה, החשודה כעובדת על תוכנית גרעין למטרות צבאיות ובאי שיתוף פעולה עם סבא"א, כפי שהובהר בדוח סבא"א על סוריה, שפורסם במועד פרסום הדוח בנושא אירן.
מהי משמעות ההתפתחויות האלה מנקודת המבט של ישראל? הנקודה הראשונה היא, שאילו היו מטפלים בשאיפות הגרעיניות של אירן בצורה יעילה מחוץ למסגרת אמנת ה-NPT - וזו למעשה המסגרת היחידה בה ניתן להעלות על הדעת השגת מטרה זו - אזי ההשמטה המפורשת של שמה של אירן במסמך המסכם לא הייתה משמעותית כל כך, מעבר לצביעות המוחלטת שהיא משקפת. כלל זה חל כמובן על האזכור הספציפי של סוריה. הבעיה היא שהקהילה הבינלאומית מסתמנת כמי שאינה מסוגלת להתעמת עם אירן או עם סוריה - וכן עם צפון קוריאה - בנחישות הנדרשת בזירת הפוליטיקה הבינלאומית.
מעבר לעובדה שישראל הוזכרה ספציפית בשמה - וראויה לציון העובדה שאזכורה של ישראל, בניגוד להודו ולפקיסטן, הוכלל בסעיף במסמך שכותרתו "מסקנות והמלצות לפעולות מעקב", בניגוד להכללתה בפסקאות ההצהרתיות הראשונות בלבד - הוויתור העיקרי למצרים בא לידי ביטוי בהכללת הרעיון של כינוס אשר יתקיים ב-2012 על-מנת לדון ברעיון של יצירת אזור מפורז מנשק להשמדה המונית. עם זאת, ראוי להדגיש, כי על הוועידה להתכנס "על בסיס הסדרים שייקבעו מרצונן החופשי של מדינות האזור"; ואולי חשוב מכך, עצם הרעיון של יצירת פורום אזורי לדיון בבקרת נשק במזרח התיכון אינה התפתחות שלילית לכשעצמה. במקום להציג עמדה מתגוננת, האתגר הניצב בפני ישראל לנוכח סדר היום המסתמן, הוא לנסות לגבש את הרעיון על-פי מה שלתפיסתה היא הדרך הטובה ביותר לנהל סוג כזה של שיח. ישראל יכולה להדגיש את הצורך לחזור לניסיון של התהליך הרב-צדדי לבקרת נשק ולביטחון אזורי (ACRS) במזרח התיכון, שהתרחש במחצית הראשונה של שנות התשעים. תהליך זה יצטרך לכלול את כל המדינות באזור - לרבות אירן כמובן - בצורה משמעותית. לאור ההסלמה הנוכחית במזרח התיכון, שיחות ראשוניות - כמו במתכונת שיחות ה-ACRS - יצטרכו להתמקד באמצעים לבניית אמון וביטחון. חייבים להכיר בכך שאין כל סיכוי שתהליך זה יוכל להתבצע בפרק זמן קצר.
כאשר מהרהרים בתוצאות הסופיות של ועידת המעקב ל-NPT, לא נותר אלא להסכים עם אבחנתו של ה"וושינגטון פוסט", כי המרב שיכלה ארצות הברית להתגאות בו ביחס לוועידה, הוא "שהיא לא הסתיימה בכישלון". עם זאת, "הצלחה" רעועה זו דומה מאוד לכישלון בכל הקשור לאתגרים הבוערים של האמנה בנושא תפוצת נשק גרעיני. וככל שארצות הברית מאמינה שעליה להתייחס לתביעות המדינות הלא-גרעיניות באשר למחויבותן של המדינות הגרעיניות לעשות יותר כדי להתפרק מנשקן הגרעיני, האתגר הדחוף ביותר להמשך קיומה של האמנה הוא כמובן לא קצב פירוק הנשק מצידן של חמש המדינות הגרעיניות, אלא פעילותן של המפרות המסוכנות של האמנה: אירן, צפון קוריאה וסוריה. בכירים אמריקניים אחדים קַבְלו, כי הצעדים לבקרת נשק גרעיני אותם נקטה ארצות הברית בחודשים האחרונים לא הוכרו מצידן של המדינות הלא גרעיניות כמספקים או אפילו כחשובים במיוחד - הן קיבלו את הצעדים האמריקניים ומיד השמיעו תביעות נוספות. באווירה בינלאומית זו, אי-אפשר שלא לשאול אם "היעדר כישלון" הוא בבחינת הצלחה מספקת שתוכל להצדיק את התוצאה הסופית הדי עלובה של ועידת המעקב לאמנת ה-NPT (RevCon) לשנת 2010.

תאריך:  13/06/2010   |   עודכן:  13/06/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ועידת הסקר לאמנת ה-NPT לשנת 2010: תוצאות סופיות עבור ישראל
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אורי אבנרי
אילו הייתה קמה ועדת-חקירה (ולא ועדה-בדיחה), הנה כמה מן השאלות שעליהן הייתה צריכה למצוא את התשובות
אריה פרי
בנו של בן ציון נתניהו בוגד במורשת של אביו כפי שעשו לפניו אולמרט, לבני והנגבי    שוב הוכח: נתניהו לחיץ, סחיט ואיננו מנהיג
בועז ארד
מי שהאזין לגלי צה"ל בימים שקדמו למשט, יכול היה לשמוע ולהכיר אישית את כל מארגני המשט הסהרוריים מארגוני השמאל הרדיקלי בעולם, את גרטה ברלין, ואת דרור פיילר ואת אמו שרואיינה ארוכות והצדיקה את ה"תכשיט" שלה, תוך שהיא מקבלת במה לביזוי צה"ל
עמוס גורן
מעודד מה"הצלחה" בימין משה, עבר טדי קולק לשכונה היסטורית אחרת, מָמִילָא, כדי לפנות גם את דייריה, בני דלת העם, להרוס את מרבית בתיה ולבנות במקומם שיכוני מיליונרים שרבים מהם אינם מתגוררים בארץ. ממילא החדשה, הבנויה מציפוי אבן מלאכותית ומקליפות ביצים, נראית כשן תותבת זולה בפיה של עיר שהייתה פעם יפהפייה גזעית
יהונתן דחוח-הלוי
"הוועד נגד המצור", המאגד שורה של ארגוני שמאל ישראלים, המכונים פעילי שלום, פרסם הודעה המאשימה את ישראל ב"רצח" של 2,600 פלשתינים ב-4 השנים האחרונות, כולל פעילי ארגוני טרור שנהרגו בעת ביצוע פיגועים וכן פעילים בארגונים המזוהים עם אל-קאעידה    פעילי השלום הישראלים חושפים את עמדתם השוללת במשתמע את זכות ההגנה העצמית של ישראל מול הטרור הפלשתיני
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il