- שימוש מוגזם במלח ורוטב סויה:
בגלל אופי המזון הטבעוני ובעיקר המזונות החלבוניים הגולמיים שהינם נטרליים מאוד בטעמם כגון: סויה, טופו (העשויים מקטנית הסויה) וסייטן (מוצר העשוי מחלבון חיטה), נדרשות פעמים רבות תוספות לטעם. ישנה נטייה בקרב הטבעונים לעשות שימוש עודף במלח ורוטב סויה על-מנת לקבל טעם משמעותי יותר למזונות המצוינים. כדי לקבל מזון בטעמים עמוקים, צריך להשקיע בבישול ובשימוש בצמחי תבלין, במקום זה, קל יותר להשתמש ברוטב הסויה שהוא טכנית, פתרון מהיר וקל.
- צריכה לא מבוקרת של מזונות המוגדרים פרווה המכילים שומנים מוקשים כגון מרגרינה:
בארץ, מפאת נושא הכשרות, יש שפע של מוצרים ובמיוחד בתחום המתוקים, המוגדרים כמוצרי פרווה. חלקם עונים על הגדרות הטבעונות, אם כי כל הקשר בינם ובין בריאות מקרי לחלוטין. מוצרים אלו עשירים במרגרינה, בשומן דקלים, כותנה ושמנים צמחיים זולים נוספים שעברו הקשייה והם הוכחו כמזיקים לבריאות.
- שימוש מופרז במוצרים קנויים / מוכנים למקפיא:
אורח החיים האינטנסיבי של החברה המערבית גורם לכך שלא לכל הטבעונים יש זמן ואנרגיה להקדיש להכנת תבשילים טבעוניים איכותיים שהכנתם כוללת בין השאר השרייה, הנבטה ובישול. לכן, פעמים רבות נאלצים הטבעונים להסתפק בקניית מוצרי קטניות, סויה וסייטן מעובדים כגון: קציצות, המבורגרים מהצומח, מאפי ירקות למיניהם המיועדים לחימום מהמקפיא. חלק מן המוצרים מכילים רכיבים תזונתיים סבירים יחסית, אך אינם יכולים להתחרות בערכם התזונתי הגבוה של מזונות ביתיים שהוכנו מרכיבים טריים וללא חומרי עזר של תעשיית המזון.
- חוסר הקפדה על ביצוע בדיקות דם תקופתיות לאיתור חסרים של ויטמין B12 ומדדי ברזל:
התפריט הטבעוני אינו מכיל מקורות ויטמין B12. ויטמין זה חיוני, בין השאר, לתפקוד תקין של מערכת העצבים, יצירת כדוריות הדם האדומות ועוד. למרות הדעה הרווחת בקרב טבעונים שוויטמין B12 מצוי במוצרי סויה מותססים, דבר זה מוכח שאינו נכון מבחינה מדעית. עובדתית! ויטמין B12 מצוי אך ורק במוצרים מן החי. על-מנת למנוע חסר מצטבר של ויטמין B12 המתבטא באנמיה, עייפות קשה, חוסר ריכוז, בעיות בזכרון ועוד, יש להקפיד על נטילת תוסף ויטמין B12 באופן קבוע תוך מעקב בבדיקות הדם. בנוסף, יש לוודא כי קיימת אספקת ברזל נאותה ממזונות התפריט הטבעוני.
טבעונים רבים נתקלים בסיטואציות חברתיות או אירועים משפחתיים אשר בהם אינם יכולים לאכול כמעט דבר. הימנעות זו מובילה לעיתים לכך שלאחר-מכן הם נתקפים בפרץ אכילה בלתי נשלט, המפצה על החסר שחשו באותם אירועים חברתיים. אכילה רגשית ואירועי אכילה תוקפניים, אינם תומכים בשמירה על משקל תקין ובהתנהגות אכילה נורמטיבית. המעבר לתפריט טבעוני מצריך ידע וכלים שלא תמיד מצויים אצל המקיימים אורח חיים זה. כמו-כן, נדרשת השקעה בקניית המזונות ובהכנתם. אכילה יומית של ירקות, פירות, קטניות, בשילוב דגנים מלאים וצריכה נכונה של אגוזים, זרעים ושמנים בריאים, חשובה מאוד על שמירה על תזונה נכונה. כמו-כן, גם הקפדה על אכילה מספקת של מזונות ממקורות צמחיים העשירים בברזל ונטילת תוסף ויטמין B12 באופן קבוע, יכולים לספק לגוף האדם הטבעוני את כל הדרישות התזונתיות המומלצות (חשוב לציין שההתייחסות הינה אחרת לגבי נשים הרות וילדים). לסיכום, נדרשת תשומת לב יתרה בבניית תפריט לאכלנים בררניים בכלל ולטבעונים בפרט.