חברות התחבורה הציבורית דן בדרום, דן באר שבע ונהור - מקבוצת דן - תובעות 102.6 מיליון שקל מיבואנית האוטובוסים גולדן ומחברות אירוסחן ואוטו חן מקבוצת בליליוס (שהיא גם הבעלים של חברת
סופרבוס). בתביעה, שהוגשה (18.3.25) לבית המשפט המחוזי בתל אביב, נטען, כי האוטובוסים שרכשו התובעות סבלו מתקלות רבות עד כדי כך שלעיתים הושבתו מחציתם.
גולדן היא יבואנית האוטובוסים הסיניים תוצרת גולדן דרגון סין, והתובעות אומרות שרכשו 237 מהם ב-150 מיליון שקל בשנת 2016 להפעלת הקווים בצפון הנגב ובאר שבע. העסקה כללה שירותי תחזוקה למשך עשר שנים, ונקבע שלכל היותר 10% מן האוטובוסים יוכלו להיות מושבתים בכל זמן נתון. ההסכם גם קבע פיצוי שנע בין מאות לאלפי שקלים על כל יום של השבתת אוטובוס.
לדברי התובעות, בשנים 2021-2020 החלה רמת התחזוקה של האוטובוסים להתדרדר, ושיעור האוטובוסים שעמדו במוסך הלך ועלה. הטיפול בהם היה רשלני או חלקי, והתוצאה הייתה שנוצר מעגל שוטה של אוטובוסים שנכנסו ויצאו במוסך, נטען בתביעה. בכמה חודשים בשנת 2024 הגיע שיעור האוטובוסים המושבתים של דן בדרום עד לכדי 50% מן הצי.
התובעות טוענות, כי מצב זה גרם להן נזקים בעשרות מיליוני שקלים: חכירת אוטובוסים חלופיים ומימון מערך תחזוקה חילופי, קנסות במיליוני שקלים שהטיל עליהן
משרד התחבורה, תשלום שכר לנהגים שלא עבדו, פגיעה במוניטין שלהם ושלילת יכולתה של נהור לגשת למכרזים אחרים בשל הצניחה בציון המפעיל שלה. הן אומרות, כי כמי שמפעילה בעצמה חברת אוטובוסים - קבוצת בליליוס מודעת היטב לנזקים העצומים שגורמת השבתת האוטובוסים.
על-פי התביעה, בנובמבר 2023 חתמו הצדדים על מסמך הבנות אשר כלל ויתורים מרחיקי לכת מצד התובעות, כדי לקיים את הסכם התחזוקה. אלא שבפועל המצב נותר בעינו, ובאוקטובר שעבר הזהירו התובעות מכתב התראה. תשובתה של גולדן הייתה הודעה על ביטול ההסכם בתוך שבוע, בנימוק שהתובעות חייבות לה 2.3 מיליון שקל שקיזזו מדמי התחזוקה החודשיים. השירות אכן הופסק, והתובעות אומרות שנותרו ללא פתרון חילופי.
התובעות טוענות, כי הן זכאיות לפיצוי מוסכם של 50 מיליון שקל על השבתות האוטובוסים; החזר של קנסות בסך 4 מיליון שקל שהטיל עליהן משרד התחבורה; 20 מיליון שקל נוספים בגין נזקיהן; 8 מיליון שקל ששילמו ביתר לחברת גולדן; ו-2.5 מיליון שקל על שירותי תחזוקה מאז הפסקת ההתקשרות. התביעה הוגשה באמצעות עוה"ד כפיר ידגר, נוגה חרובי ו
שי כהן, וטרם הוגש כתב הגנה.
קבוצת בליליוס מסרה בתגובה, כי דן בדרום ודן באר שבע עשו דין לעצמן והפסיקו לשלם לאורך זמן תמורת שרותי אחזקת האוטובוסים, ולכן נאלצה גולדן לעצור את שירותי האחזקה. בטרם הגישה גולדן תביעה, היא נענתה להצעת דן למנות מגשר והמתינה להצעה לגבי זהותו. לכן, הגשת התביעה תמוהה ובליליוס תשקול להגיש תביעה שכנגד.