תקציב המדינה לשנת 2025 יוקדש במידה רבה לתחבורה הציבורית. כך חשף מנכ"ל
משרד התחבורה משה בן זקן במהלך ועידת "לבנות ולהיבנות מחדש" של רשות מקרקעי ישראל, שהתקיים (20.3.25) בתל אביב.
"שרת התחבורה
מירי רגב נלחמה הפעם להביא כסף צבוע עבור תחבורה ציבורית - תוספות שירות לתחבורה ציבורית בסך 300 מיליון שקלים לשיפור השירות, 24 מיליארד שקלים לקידום רשת BRT - מערכת אוטובוסים רבי-קיבולת מהירים שיחברו בין היישובים אל 'האבים' תחבורתיים לטובת חיבוריות וקישוריות, קידום רכבת קריית שמונה עד אילת ורפורמה של צדק תחבורתי עם הפחתות גדולות במחירי התחבורה הציבורית", אמר בן זקן.
רכבת ישראל: תחנות בחכירה לדורות והפקת חשמל עצמית
יו"ר
רכבת ישראל משה שמעוני פירט על שורת שינויים מרחיקי לכת במבנה הבעלות על תחנות הרכבת בישראל: "חלק ממדיניות שרת התחבורה הוא לפתח מרכזים תחבורתיים ברחבי הארץ. הוחלט לשנות את כל המתווה של הסכמי החכירה של תחנות. לפני שנה, בשיתוף עם רשות מקרקעי ישראל, החלטנו לשנות כ־20 שנה אחורה, שבהן לא עשו דבר. כל תחנות הרכבת יהיו בחכירה לדורות. זה מאפשר ליזמים לגשת למכרזים גדולים לפיתוח מרכזים".
שמעוני הוסיף כי "ההסכם בינינו לבין האוצר ומשרד התחבורה מדבר על הסכם תמורות - כל תמורה שתתקבל תלך לשיפור השירות. זה בשורה לכולנו. הרכבת תוכל לייצר לעצמה חשמל כתוצאה מגידול בהפקת חשמל וירידה בצריכת סולר".
מיזם המטרו: יוצא לדרך - ויופעל בהדרגה עד 2034
מנכ"ל נת"ע
איתמר בן מאיר הציג את התקדמות מיזם המטרו וציין כי כבר בשנת 2028 צפויה לפעול רשת רכבות קלות בגוש-דן: "מטרו זה משנה משחק. גם הרכבת הקלה בגוש-דן היא שינוי דרמטי. כבר ב־2028 אנחנו מדברים על רשת רכבות: הקו האדום, מחצית מהקו הירוק וכל הקו הסגול".
עוד הוסיף בן מאיר: "מסקר שעשינו עולה כי בתוואי הקו האדום, דירות שבתל אביב עלו בערכן הריאלי ביותר מ־17 אחוז. המטרו רק יעצים את זה. זה יאפשר ציפוף ובנייה של אבים, כמו באירופה - עם קישוריות לעוד נתיבי תחבורה ציבורית. זה לא רק מנוע צמיחה אלא גם שינוי הרגלים של האזרחים".
בתשובה לשאלה האם המטרו יפעל כבר בשנת 2034 או שיידחה, השיב בן מאיר: "מדובר במיזם התחבורתי הגדול ביותר שמדינת ישראל התמודדה איתו. נראה אותו כבר עם רגליים על הקרקע עוד השנה. המיזם ייצא לדרך כבר במאי. נניח אבן פינה עם שרת התחבורה, רה"מ ושר האוצר על-מנת שיבינו שהמיזם יוצא לדרך. 150 ק"מ לכל המיזם. כבר ב־2027 ייכנסו שלבי התשתית הראשונים. נעשה זאת בהדרגה. יהיו לו שני שלבים מרכזיים. מכוונים לכך שיגיע לקו הסיום עד 2034".
הנזק לעסקים - והפיצוי הצפוי
לשאלת הפגיעה הצפויה באזרחים ובבתי עסק במהלך הקמת המטרו, השיב בן מאיר: "מיזם המטרו הוא תת־קרקעי. במסגרתו נפעיל 24 מכונות שיחפרו כ־300 ק"מ של מנהרות. עם זאת, כריית התחנות - ויש רבות במיזם - תוביל לפגיעה מסוימת בשגרה, ואנחנו בוחנים כיצד לצמצם אותה".
לדבריו, משרד האוצר והכנסת הקצו כ־550 מיליון שקלים לפיצוי לעסקים שייפגעו עקב העבודות. "אנחנו מגבשים בימים אלה מתווה שיאפשר למדינה לפצות עסקים שייפגעו במחזור שלהם".
סערה פוליטית סביב הקרקעות: "אפליה פסולה"
בתוך כך, הצעה של רשות מקרקעי ישראל להעניק הנחות של עד 90 אחוזים במחירי קרקעות למשרתי כוחות הביטחון - בתנאי שאינם יהודים, מעוררת מחלוקת. חברת הכנסת אתי עטיה (ליכוד) תקפה את ההצעה בחריפות ואמרה: "הפקידים ברמ"י התבלבלו! הצעת ההחלטה להעניק הנחות של עד 90 אחוזים על קרקעות מדינה למשרתי כוחות הביטחון בתנאי שאינם יהודים היא אפליה פסולה ופגיעה חמורה בשוויון. מי שמגן בגופו על המדינה - בין אם הוא יהודי או לא - חייב לקבל יחס שווה. לא יקרה! לא במשמרת שלנו!".