X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
שימוש לאורך זמן בממתיקים יוצר קשר בין טעם מתוק למזון דל באנרגיה ופחות משביע מחקר: אפילו פחית משקה דיאט אחת ביום, עלולה להביא ללידה מוקדמת, ובכך לסכן את העובר
▪  ▪  ▪
הקטינו את צריכת הממתיקים המלאכותיים [צילום: פלאש 90]

תחליף סוכר הוא תוסף מזון שטעמו מתוק, אך כמות האנרגיה שבו קטנה מזו של סוכר. חלק מתחליפי הסוכר הינם טבעיים ואחרים הם מלאכותיים.
קיימים שני סוגים שונים של תחליפי סוכר:
  • ממתיקים בעלי ערך קלורי (הסוכרים האלכוהוליים הטבעיים כמו: סורביטול, מליטול, מניטול וקסיליטול). הללו אינם מתעכלים בגוף האדם ורק מעט מכמות הקלוריות שלהם נספגת בגוף. יתרונם העיקרי הינו שהם בטוחים לשימוש, פרט לתופעות לוואי של גזים ושלשול בשימוש של יותר מ-50 גרם סורביטול ליום, ושל יותר מ-20 גרם מניטול ליום. הסוכרים האלכוהוליים משמשים כתחליף יעיל לסוכר, מאחר שהם מורידים את התגובה הגליקמית בדם, עששת בשיניים וצריכה קלורית. אך עם זאת, חולי סוכרת עדיין צריכים להגביל את צריכתם, משום שלמרות ההתפרקות האיטית שלהם, בסופו של דבר הם מתפרקים לסוכר. מזונות המכילים אותם הם כמעט בעלי אותו ערך קלורי של אותו המזון המכיל סוכר, לכן אכילת כמויות גדולות, עלולה להביא לצריכה קלורית גבוהה;
  • ממתיקים מלאכותיים = ממתיקים כמעט ללא ערך קלורי, המיוצרים באופן סינתטי. פתרון לסיפוק הטעם המתוק, ללא הבעיות הבריאותיות הנלוות אליו, השמנה ועששת, נמצא בתחילת שנות ה-50 של המאה הקודמת, כאשר הומצאו "ממתיקים ללא ערך תזונתי" המכונים גם "ממתיקים מלאכותיים". ההבדל העיקרי בין הממתיקים הינו מרכיב ההמתקה. לכל מרכיב מיוחסת רשימת תופעות לוואי, כפי שהתגלתה בניסויים בבעלי-חיים. על-מנת להבטיח את בריאות הציבור, נקבעה להם רמה יומית מותרת ובטוחה לצריכה.

הסיכונים
מאחר והמדפים עמוסים במגוון כל-כך רחב של ממתיקים, חשוב להבין במה אתם בוחרים להשתמש, את הסיכונים והגבלות הצריכה
▪  ▪  ▪

  • סכרין: הסכרין מתוק פי 300 מהסוכר ואין לו ערך קלורי. הוא אינו מתפרק בגוף ומופרש כפי שהוא בשתן. משתמשים בו בעיקר כממתיק שולחני אישי, במוצרי מאפה, ריבות, גומי לעיסה, שימורי פירות, סוכריות, ציפוי לקינוחים ורוטבי סלטים. המלצת ה-FDA היא 5 מ"ג לכל ק"ג ממשקל הגוף ליום. כלומר, אדם במשקל 70 ק"ג, יכול לצרוך עד 350 מ"ג סכרין ליום = לכ-18 טבליות. כיום אין עדיין מספיק מידע לגבי הסיכונים בשימוש בסכרין בתינוקות, ילדים ובנשים בהריון ובתקופת ההנקה, ולכן לא מומלץ לקבוצות אלו להשתמש בו;
  • אספרטיים: מתוק פי 200 מהסוכר. הוא בעל ערך קלורי זניח, מאחר שדרושות ממנו כמויות קטנות מאוד. עם ספיגתו במערכת העיכול, האספרטיים מתפרק למרכיביו הנספגים בדם. ממחקרים שנערכו על-ידי יצרני האספרטיים (בעיית אובייקטיביות) האספרטיים ומרכיביו אינם מצטברים בגוף. המלצת ה-FDA, היא 50 מ"ג לכל ק"ג ממשקל גוף. כלומר, אדם במשקל 70 ק"ג יכול לצרוך 3,500 מ"ג אספרטיים ליום = כ-184 טבליות = 20 פחיות (330 מ"ל) של משקה דיאטטי ליום, כל עוד הוא אינו צורך מזונות אחרים המכילים אספרטיים. כאמור, לא ברור האם האספרטיים ומרכיביו אינם מצטברים בגוף, בזמן הריון וההנקה מומלץ להמעיט בצריכת מוצרים המכילים אספרטיים;
  • אססולפאם K: מתוק פי 200 מהסוכר. הוא משמש בתעשיה כמגביר מתיקות של מוצרי מזון בשילוב עם אספרטיים או ממתיקים אחרים. הוא אינו מתפרק בגוף ומופרש כפי שהוא בשתן. משתמשים בו כממתיק בסוכריות, משקאות, קינוחים מוקפאים, ג'לי סירופים ובמוצרי אפייה, כיוון שהוא עמיד בחום. הוא מכיל חומר בשם מתילן כלוריד, אשר בחשיפה ארוכת טווח ובכמויות הגבוהות מהכמויות המקובלות עלול לגרום לבעיות, כגון: כאבי ראש, בחילה, דיכאון, בלבול ואף סרטן. למרות זאת, אין עדות מספקת לכך במחקרים ארוכי טווח. ה-FDA ממליץ שלא לצרוך יותר מ-15 מ"ג לכל ק"ג ממשקל הגוף. באירופה ההמלצה מחמירה יותר והיא צריכה של תשעה מ"ג לכל ק"ג ממשקל הגוף;
  • סוכרלוז: מתוק פי 600 מהסוכר. הוא בעל ערך קלורי זניח, מאחר שדרושות ממנו כמויות קטנות מאוד. משתמשים בו במשקאות, גומי לעיסה, קינוחים מוקפאים, מיצי פירות וג'ל. הוא ממתיק חדש יחסית ולכן לא נערכו בו עדיין מחקרים ארוכי טווח, על-מנת לוודא את בטיחותו. ה-FDA ממליץ על 5 מ"ג לכל ק"ג ממשקל הגוף, אדם במשקל 70 ק"ג יכול לצרוך 350 מ"ג סוכרלוז ליום;
  • סטיביה: מתוק פי 40 עד 300 מהסוכר והוא ללא ערך קלורי. הוא מופק מעלי צמח הסטיביה (Stevia Rebaudiana Bertoni). מלבד היותו ממתיק, הועלו לגביו גם השערות לגבי מספר תכונות בריאותיות, ביניהן השפעה מיטיבה על לחץ הדם ורמות הסוכר בדם. בנוסף, מיצוי מעלי הסטיביה מכיל נוגדי חמצון העשויים להגן מפני נזקים לחומר הגנטי ומפני סרטן. אך המחקרים שבוצעו עד-כה מצביעים על כך שבכמויות הנצרכות בממתיק, אין לגליקוזידים שבו השפעה בריאותית כלשהי. לעומת זאת, הוכח שהממתיק אינו גורם לסרטן והוא בטיחותי בכמויות הנצרכות כממתיק אישי או כממתיק במשקאות ודגני בוקר. הצריכה המקובלת של סטיביה, על-פי הסוכנות האירופאית, ארגון הבריאות העולמי וה-FDA, היא ארבעה מ"ג סטיביה (בעלת ניקיון של 95% ומעלה של הגליקוזידים של steviol) לכל ק"ג משקל גוף. ה-FDA הכריז על גם על כמות מקובלת של צריכה העומדת על 12 עד 20 מ"ג לכל ק"ג ממשקל הגוף ליום מהגליקוזיד rebaudioside A.

שלוש נקודות חשובות נוספות לידיעתכם

  • שימוש בממתיקים שונים יחד: ישנם שני יתרונות עיקריים לשילוב של מספר ממתיקים במוצר מזון. הטעם והעלות. צירוף של ממתיקים מלאכותיים, יכול להביא למתיקות גדולה יותר בשימוש בכמות קטנה יותר של ממתיקים. חיסכון רב בכסף לחברות המזון. אך שילוב ממתיקים שונים לא נבדק מחקרית ולא ברור מה קורה לחומרים השונים כשהם מעורבבים במוצרי המזון ומה קורה בגופנו בעקבות צריכתם;
  • הפרדוקס בשימוש בממתיקים מלאכותיים: ככל שצורכים יותר, משמינים יותר. השימוש בממתיקים מלאכותיים עולה אך עם זאת, בניגוד למצופה, ישנה עלייה גוברת במשקל בעולם המערבי. חוקרים אמריקנים העלו חשד, כי דווקא השימוש בממתיקים המלאכותיים מחמיר את היקף ההשמנה. התבצעו מחקרים על עכברים ועל בני אדם. כשניתנה ארוחה דלת קלוריות ממותקת בממתיק מלאכותי, נגרמה עלייה בצריכת כמות האוכל בארוחה הבאה, כפיצוי לכמות האנרגיה שהתקבלה מהארוחה הקודמת. מדוע? בשימוש בממתיקים מלאכותיים, הגוף מקבל מסר מבלבל - עם זיהוי הטעם המתוק בפה, מתעוררות המערכות הביולוגיות המכינות את הגוף לקבלת פחמימות. טעם מתוק שאינו מכיל פחמימות (כמו בשימוש בממתיקים מלאכותיים) משבש את תחושת השובע, הוא מעלה את תחושת הרעב ואת הרצון לאכול, ולכן משבש את הבקרה על צריכת המזון, וזו עולה. שימוש לאורך זמן בממתיקים יוצר קשר בין טעם מתוק למזון דל באנרגיה ופחות משביע. אז נוצר מצב שבו נאכל מזון מתוק אמיתי ללא ממתיקים הגוף יטעה לחשוב שהוא מזון דל קלוריות ופחות משביע, והתוצאה תהיה אכילת יתר. לכן מומלץ להקטין את צריכת הממתיקים המלאכותיים במשקאות ובמזונות;
  • מחקרים שטרם פורסמו: מחקר חדש טוען, כי אפילו פחית משקה דיאט אחת ביום, עלולה להביא ללידה מוקדמת, ובכך לסכן את העובר. מבדיקת כ-60 אלף נשים הרות, נמצא מתאם בין צריכת ממתיקים מלאכותיים (כמו אספרטיים וסכרין) לבין לידה מוקדמת. בקרב נשים ששתו פחית דיאט אחת ליום, שיעור הלידות המוקדמות (לפני השבוע ה-37) היה גבוה ב-38% ואילו בקרב נשים ששתו ארבע כוסות ומעלה, הסיכון ללידה מוקדמת היה גבוה ב-78%. אומנם לא נמצא קשר סיבתי, אלא רק מתאם סטטיסטי, אך מומלץ ועדיף להימנע מאוכל ושתייה המכילים ממתיקים מלאכותיים בזמן הריון. בטח קיימים בזמן זה מחקרים שנעשים ולא יודעים עדיין את תוצאותיהם.
ההמלצה לנשים בהריון הינה להמעיט או להימנע משימוש בממתיקים מלאכותיים, אולי כדאי גם לכלל האוכלוסיה לאמץ את אותה ההמלצה.

הכותבת היא דיאטנית קלינית, B.Sc.Nutr ברשת סטודיו C, סניף ראשון-לציון
תאריך:  12/06/2012   |   עודכן:  12/06/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ממתקים מלאכותיים - סוף מעשה מחשבה תחילה
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
ממתיקים
S.G  |  12/06/12 21:09
2
חבלה בנסיון לשפר בריאות
S.G  |  12/06/12 22:31
3
סטיביה
אנה מירושלים  |  13/06/12 07:59
4
אספרטיים
S.G  |  13/06/12 21:05
5
אספרטיים כן מצטבר בגוף הוא
צפונית  |  20/06/12 07:52
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יורם דורי
יורם דורי מתאר רשמים מביקורו במולדובה עם מתיו ברונפמן, היו״ר הבינלאומי של לימוד FSU, אשר לו יש קשר מיוחד למקום. במסגרת ביקורם בקישינב, הרחיקו השניים לכפר קטן בשם 'אטקי' מרחק שלוש שעות נסיעה מהעיר, שם החלה שושלת ברונפמן
סיוון פרנס
הסימנים הבולטים ביותר, שאמורים להדליק 'נורה אדומה' ויכולים לרמוז על שימוש בסמים, הם סימנים התנהגותיים כגון: עייפות או לחלופין יתר אנרגיה, שינויים בהרגלי תזונה, אודם בעיניים ומבט זגוגי, שינויים באופן החשיבה ובתהליך החשיבה
אורן פרסיקו
יותר משנתניהו הוא ראש ממשלת ישראל, הוא העורך הראשי שלה", טוענת כתבת דיוקן במגזין האמריקני "וניטי פייר", שחלקה מוקדש ליחסי נתניהו והתקשורת
איתמר לוין
שופטת התעבורה שרית קריספין-אברהם נאלצת להתמודד עם בעיית אי-הופעתם של נאשמים. לא סביר שבמאה ה-21 השאלה האם נאשם קיבל או לא קיבל זימון תוכרע על-פי קיומה או אי-קיומה של חתימה על שובר המסירה
צילה שיר-אל
עד שהכוכב ייצא מהנסיגה ויתחיל ממש במסעו קדימה, זוהי תמיד תקופה סוערת ועמוסה לאנשים רבים ובמיוחד למזלות הבאים: מאזניים, טלה, סרטן, גדי, דגים ושור; ובעיקר למי שנולד במחצית השלישית של המזל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il