מאחר והמדפים עמוסים במגוון כל-כך רחב של ממתיקים, חשוב להבין במה אתם בוחרים להשתמש, את הסיכונים והגבלות הצריכה
▪ ▪ ▪
|
- סכרין: הסכרין מתוק פי 300 מהסוכר ואין לו ערך קלורי. הוא אינו מתפרק בגוף ומופרש כפי שהוא בשתן. משתמשים בו בעיקר כממתיק שולחני אישי, במוצרי מאפה, ריבות, גומי לעיסה, שימורי פירות, סוכריות, ציפוי לקינוחים ורוטבי סלטים. המלצת ה-FDA היא 5 מ"ג לכל ק"ג ממשקל הגוף ליום. כלומר, אדם במשקל 70 ק"ג, יכול לצרוך עד 350 מ"ג סכרין ליום = לכ-18 טבליות. כיום אין עדיין מספיק מידע לגבי הסיכונים בשימוש בסכרין בתינוקות, ילדים ובנשים בהריון ובתקופת ההנקה, ולכן לא מומלץ לקבוצות אלו להשתמש בו;
- אספרטיים: מתוק פי 200 מהסוכר. הוא בעל ערך קלורי זניח, מאחר שדרושות ממנו כמויות קטנות מאוד. עם ספיגתו במערכת העיכול, האספרטיים מתפרק למרכיביו הנספגים בדם. ממחקרים שנערכו על-ידי יצרני האספרטיים (בעיית אובייקטיביות) האספרטיים ומרכיביו אינם מצטברים בגוף. המלצת ה-FDA, היא 50 מ"ג לכל ק"ג ממשקל גוף. כלומר, אדם במשקל 70 ק"ג יכול לצרוך 3,500 מ"ג אספרטיים ליום = כ-184 טבליות = 20 פחיות (330 מ"ל) של משקה דיאטטי ליום, כל עוד הוא אינו צורך מזונות אחרים המכילים אספרטיים. כאמור, לא ברור האם האספרטיים ומרכיביו אינם מצטברים בגוף, בזמן הריון וההנקה מומלץ להמעיט בצריכת מוצרים המכילים אספרטיים;
- אססולפאם K: מתוק פי 200 מהסוכר. הוא משמש בתעשיה כמגביר מתיקות של מוצרי מזון בשילוב עם אספרטיים או ממתיקים אחרים. הוא אינו מתפרק בגוף ומופרש כפי שהוא בשתן. משתמשים בו כממתיק בסוכריות, משקאות, קינוחים מוקפאים, ג'לי סירופים ובמוצרי אפייה, כיוון שהוא עמיד בחום. הוא מכיל חומר בשם מתילן כלוריד, אשר בחשיפה ארוכת טווח ובכמויות הגבוהות מהכמויות המקובלות עלול לגרום לבעיות, כגון: כאבי ראש, בחילה, דיכאון, בלבול ואף סרטן. למרות זאת, אין עדות מספקת לכך במחקרים ארוכי טווח. ה-FDA ממליץ שלא לצרוך יותר מ-15 מ"ג לכל ק"ג ממשקל הגוף. באירופה ההמלצה מחמירה יותר והיא צריכה של תשעה מ"ג לכל ק"ג ממשקל הגוף;
- סוכרלוז: מתוק פי 600 מהסוכר. הוא בעל ערך קלורי זניח, מאחר שדרושות ממנו כמויות קטנות מאוד. משתמשים בו במשקאות, גומי לעיסה, קינוחים מוקפאים, מיצי פירות וג'ל. הוא ממתיק חדש יחסית ולכן לא נערכו בו עדיין מחקרים ארוכי טווח, על-מנת לוודא את בטיחותו. ה-FDA ממליץ על 5 מ"ג לכל ק"ג ממשקל הגוף, אדם במשקל 70 ק"ג יכול לצרוך 350 מ"ג סוכרלוז ליום;
- סטיביה: מתוק פי 40 עד 300 מהסוכר והוא ללא ערך קלורי. הוא מופק מעלי צמח הסטיביה (Stevia Rebaudiana Bertoni). מלבד היותו ממתיק, הועלו לגביו גם השערות לגבי מספר תכונות בריאותיות, ביניהן השפעה מיטיבה על לחץ הדם ורמות הסוכר בדם. בנוסף, מיצוי מעלי הסטיביה מכיל נוגדי חמצון העשויים להגן מפני נזקים לחומר הגנטי ומפני סרטן. אך המחקרים שבוצעו עד-כה מצביעים על כך שבכמויות הנצרכות בממתיק, אין לגליקוזידים שבו השפעה בריאותית כלשהי. לעומת זאת, הוכח שהממתיק אינו גורם לסרטן והוא בטיחותי בכמויות הנצרכות כממתיק אישי או כממתיק במשקאות ודגני בוקר. הצריכה המקובלת של סטיביה, על-פי הסוכנות האירופאית, ארגון הבריאות העולמי וה-FDA, היא ארבעה מ"ג סטיביה (בעלת ניקיון של 95% ומעלה של הגליקוזידים של steviol) לכל ק"ג משקל גוף. ה-FDA הכריז על גם על כמות מקובלת של צריכה העומדת על 12 עד 20 מ"ג לכל ק"ג ממשקל הגוף ליום מהגליקוזיד rebaudioside A.
|