הרשות לתחום האבטחה בבריטניה, ה-SIA
1, הרגולטור האחראי להסדרת ענף חברות האבטחה הפרטיות בבריטניה, הודיעה על כי היא עומדת להסדיר את תחום שמירת האישים (ההשקה של הכשרה החדשה צפויה להיכנס לתוקף באפריל 2022)
2. ההכשרה זו כוללת פירוט המיומנויות והכישורים הנדרשים משומרי אישים.
הרשות לתחום האבטחה, הכפופה למשרד הפנים והפועלת מכוח חוקPrivate Security Industry Act משנת 2001, והמופקדת על מתן רישיונות לגופים הפועלים בתחום האבטחה, תפרסם בקרוב סקירה כללית של הכישורים הנדרשים ותכנים נוספים המתוכננים להיות בהכשרה החדשה. היא גם צפויה טרם ההשקה לערוך בתחילת 2022 פיילוט עם גופי הכשרה הפועלים בתחום זה וזאת לצורך קבלת משוב.
בישראל, תחת חוק החוקרים הפרטיים ושרותי שמירה מ-1972, תחום השמירה מוסדר על-ידי ועדת הרישוי והמחלקה לרישוי חוקרים פרטיים ושירותי שמירה, שבמשרד המשפטים. חוק זה, שעודכן עד כה 4 פעמים (הפעם האחרונה ב-2016), מגדיר אומנם את המונח "שירותי שמירה" בצורה רחבה ("שמירה על בטחונו של אדם או על רכוש"), כך שניתן להבין שהוא כולל גם את אבטחת אישים, אך בפועל הוא אינו מאזכר זאת בהגדרת המונח "סוג שמירה הטעון רישיון" הקבועה בצו שירותי שמירה (סוגי שמירה הטעונים רשיון) מ-1972 [חקיקה הכוללת רשימה של המקומות שבהם השמירה חייבת להיעשות על-ידי שומר בעל רשיון].
אך מעבר לכך, החקיקה הקיימת בתחום השמירה בישראל נעדרת הגדרות ספציפיות של הכישורים הנדרשים מהעוסקים בתחום זה והיא מסתפקת תחת זאת בבדיקות כשירות בסיסיות (תושבות והעדר עבירה פלילית) של אלה המבקשים רישיון שומר ו/או רישיון תאגיד שמירה בצד הטלת חובה על הפקדת ערבות בנקאית ורכישת ביטוח.
אם כן, האם גם בישראל כדאי לעבור מרגולציה של תנאי סף (תושבות, העדר רישום פלילי, ערבות וביטוח) לאסדרה של תנאי סף פרופסיונליים (קביעת הכישורים הנדרשים)? תשובה שאולי הייתה יכולה להינתן במסגרת בחינת נטל הרגולציה במחלקה לרישוי חוקרים פרטיים ושירותי שמירה שנערכה לפני שנתיים (הבדיקה התמקדה בחוקרים פרטים ולא התייחסה לאסדרה בתחום חברות האבטחה)
3 ויתכן שהדבר ראוי לבחינה. מה שכן ניתן לקבוע הוא שהתמורות המתהוות בבריטניה של אסדרת נישות בתחומי האבטחה כאבטחת אישים, בין היתר, על-ידי הכשרה הכוללת פירוט הכישורים הנדרשים, יכולות להוות עבורנו הזדמנות ללמוד על כך מניסיונם של אחרים.