X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
ביקורת שיפוטית [צילום: חיים גולדברג/פלאש 90]
בג"ץ - עילת השיפוט נגד מבקר המדינה מצומצמת
ביהמ"ש לא ייתן, אלא במקרים חריגים, סעד מכוח חוק מבקר המדינה גם במקרים בהם הנציבות משתהה בירור התלונה (בגץ 5341/23 יוסף ברינט, עו"ד נ' מבקר המדינה)

מהו מרווח התערבות של ביהמ"ש בביקורת שיפוטית על החלטות והתנהלות של מבקר המדינה? שאלה זו מרתקת, לא רק לאור טענות לאקטיביזם שיפוטי אלא גם לאור מיעוטם של תובענות שהוגשו נגד מבקר המדינה בכובעו כנציב תלונות הציבור שהסתיימו בפועל בפסד דין. הזדמנות לראות כיצד ביהמ"ש בוחן את התנהלות נת"צ ניתנה לאחרונה בתיק שהתנהל בביהמ"ש העליון ביושבו כבית משפט גבוה לצדק.
נסיבות המקרה
נישום (להלן - עותר או משיב), שעה ששימש ככונס נכסים, קיבל מעיריית טבריה חיוב בגין חיובי ארנונה. לאור עמדת העירייה הגיש הלה תלונה למבקר המדינה ונציבות לתלונות הציבור.
העותר טען כי העירייה חייבה אותו שלא כדין בארנונה בגין נכסים אותם הוא החזיק בשנים 2026-2002 בעניינם שימש בעבר ככונס נכסים, על-פי מינוי של רשם ההוצל"פ. כיוון שלא קיבל לדבריו מענה הוא פנה לנציבות תלונות הציבור בתלונה.
הנציבות, שפעלה לברר את התלונה פנתה לעותר בבקשה להשלמות, וכן הקפידה לעדכן אותו על הטיפול בתיק. כך עודכן העותר בין היתר, כי מטעמים שאינם תלויים בנציבות, בירור התלונה מצריך פרק זמן נוסף, ולאחרונה, ביום 7.6.2023, נשלח לעותר מכתב נוסף בגינו ציינה הנציבות כי "נמסר לנו מעיריית טבריה כי לא קיימים הליכי גבייה בתיק אלא רק תזכורות שתיפסקנה ומהן ניתן להתעלם, עד שתועבר אלינו חוות הדעת המשפטית של העירייה בעניין מושא התלונה". כן צוין כי הנציבות תשוב ותעדכן את העותר בדבר המשך בירור התלונה.
למרות הודעת הנציבות, קיבל העותר לדבריו דרישת תשלום נוספת המתייחסת לחובות מושא התלונה, ומכיוון שלדבריו הנציבות מגלה אוזלת יד ומשתהה בבירור תלונתו, הוא עתר בעניין לבג"צ.
פס"ד
ב 24.7.2023 התקבל פס"ד בתיק הנדון, בו דחה ביהמ"ש את העתירה, בקבעו כי המסגרת החוקית החלה בנושא זה, לעניין החלטה ו/או ממצא בעניין תלונה, מצמצמת את מתחם הביקורת השיפוטית, זאת לאור סעיף 45(ב) לחוק מבקר המדינה, התשי"ח-1958 (סעיף "הזכויות") הקובע כי "שום בית משפט לא ייזקק לבקשת סעד נגד החלטותיו וממצאיו של נציב תלונות הציבור בעניין תלונה".
ואכן ביהמ"ש קבע כי רק במקרים "חריגים ביותר בהם ניתן להצביע על פסול קיצוני ומובהק "בהחלטה" שהתקבלה (בנציבות) וכדוגמה לכך ציין ביהמ"ש שלושה פס"ד (בג"ץ 6825/06, בג"ץ 6529/08, בג"ץ 5846/00) שבהם הוגשו עתירות נגד "החלטה" של הנציבות לדחות את התלונה (אין בסיס לתלונה). ואילו כאן, המקרה שלפנינו שונה, העתירה, כיוון שמבקר המדינה לא סיים את הבירור, בקש העותר שביהמ"ש יורה "לנציבות לסיים בתוך 45 ימים את בדיקת התלונה".
אם כן, במקרה זה הרחיב ביהמ"ש את השימוש בעילה זו, גם בגין השתהות בבירור תלונה. ובלשונו של ביהמ"ש "בהינתן המסגרת החוקית שלעיל, ובשים לב לאפשרות העומדת בידי המתלונן למצות את זכויותיו באפיקים אחרים, עמד בית משפט זה על מתחם הביקורת השיפוטית המצומצם החל על החלטות הנוגעות לתחום תלונות הציבור".
כך יצא בסיכומו של דבר, שביהמ"ש, שבסיפא הגיע למסקנה כי העתירה "הקדימה את זמנה", עשה למעשה שימוש בסעיף הזכויות בחוק מבקר המדינה באופן שמרחיב את תחולתו. אין ספק שהמסקנה אליה הגיע ביהמ"ש צודקת, והתנהלות נציבות מבקר המדינה שהמשיכה לעדכן את המתלונן גם לאחר הגשת העתירה ראויה להערכה ומאיינת את הבסיס לעתירה, אך נראה היה שניתן היה להגיע לתוצאה זו כפי שמופיע באחרית פס"ד, להגיע לאותה תוצאה1 מבלי לעשות שימוש בסעיף 45 (ב) לחוק מבקר המדינה.

הערות

1. "במצב דברים זה, ובשים לב לאמות המידה החלות בכל המתייחס לביקורת השיפוטית על פועלה של הנציבות, לא נמצאה כל עילה להיעתר לסעד המבוקש".

הכותב הוא עו"ד העוסק בביקורת פנימית וציות, ומרצה באוניברסיטת חיפה.
תאריך:  30/07/2023   |   עודכן:  01/08/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בג"ץ - עילת השיפוט נגד מבקר המדינה מצומצמת
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יוסף אליעז
תנועת רגבים מפרסמת אודות פעולותיה, לרבות לגבי חיזוק המשילות ומניעת שוד הקרקעות המתמשך בנגב    ראינו לנכון להגיב על פרסומיה אלה באינטרנט
יוסף פדריך
כל מרכיביה של פיסקת ההגבלה (ס' 8) מתקיימים - החוק שהתקבל פוגע בכבוד האדם של תושבי ישראל, הוא לא הולם את ערכי המדינה שהיא מדינה דמוקרטית ונועד לתכלית לא ראויה, היינו השגת כוח בלתי מוגבל
עמנואל בן-סבו
הקריאה לחשבון הנפש אמורה להקיף את כל מערכות החיים שנפגעו, חלקן באופן כמעט אנוש, בעקבות הרחבת השסע וחציית קווים אדומים
צבי גיל
באחרונה התפרסם העיתונאי טום פרידמן לאחר שהנשיא ג'ו ביידן הזמין אותו לבית הלבן כדי למסור לו את גרסתו שלו לשיחה שהנשיא ניהל עם ראש הממשלה בנימין נתניהו
סיומה בוברמן
הצבא הפולני זיהה כניסה של כ-100 לוחמים של ואגנר לעיר גרודנו שבמערב בלארוס סמוך למסדרון סובלקי. לדברי ראש ממשלת פולין אותם לוחמים אמורים לעסוק בהברחת מהגרים מבלארוס לתוך פולין דרך המסדרון על-מנת לערער את היציבות בפולין.
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il