X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   יומני בלוגרים
מקלב. משל שלא מחובר לשטח [צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת]
לא, מקלב - אוטובוס זה לא סבון
סגן שרת התחבורה מסביר את העיוות בתחבורה הציבורית בדימוי של מבצעים במרכול. בינתיים, נוסעים נאלצים לשלם עשרות שקלים מיותרים כי אין להם קו ישיר. ומי שמעז לשאול - נענה במשלים מנותקים במקום בתיקון
"זה כמו מבצע אחד פלוס אחד על סבון - למה שתקבל גם על עוף?" - כך השיב סגן שרת התחבורה, ח"כ אורי מקלב, השבוע בדיון בכנסת על נושא ההטבה במעבר בין קווים בתחבורה הציבורית, לשאילתה שהגיש ח"כ סימון מושיאשוילי (שס). הדימוי הזה, שנועד להבהיר למה מי שרוצה לנסוע נסיעה בין‑עירונית, ואין לו קו ישיר מהבית, אינו זכאי ל-90 דקות מעבר חינם בקו עירוני, מעורר תהיות כבדות.
הסדר המעבר בין קווים בתוך 90 דקות החל בהדרגה לפני כעשור, בשנת 2015, כאשר נהגה שיטת ה"טבעות", ואיפשר מעבר חופשי בין קווי אוטובוס בתוך הטבעת שבה תיקף הנוסע את נסיעתו הראשונה.
באוגוסט 2022, עם ביטול תעריפי ה"טבעות" וכניסתה של רפורמת "דרך שווה" לתוקף, הורחב האזור שבו ניתן מעבר של 90 דקות לטווח של 15 ק"מ. אולם מאז נכנס לתוקף השלב השני של רפורמת "צדק תחבורתי", יוקר המחיה עלה משמעותית, הנחת 25% על ערך צבור בוטלה ותעריף נסיעה בודדת בין-עירונית ממוצעת קפץ ביותר מ-6 שקלים, התייקרות של למעלה מ-80%! בנוסף, גם הפקקים התגברו והנסיעות הפכו לארוכות הרבה יותר.
הדבר פגע לא רק בנוסעים רגילים אלא גם בזכאים להנחות - ילדים ונוער, אזרחים ותיקים (עד גיל 67) וזכאי ביטוח לאומי אזרחים ותיקים (עד גיל 67) וזכאי ביטוח לאומי.
תחבורה ציבורית עם "חורים" בשירות
האפשרות למעבר בתוך 90 דקות אינה "טובה" שמישהו במשרד התחבורה עושה לציבור הנוסעים. מקלב, מאידך-גיסא, מתעקש: הטבת ה־90 דקות היא מעין ג'סטה, גל על גל, כמו קניית סבון במבצע. מקלב משתמש במשל 1+1 על סבון, אבל אין המשל דומה לנמשל הן משום שהמוצר הראשון התייקר בכ-80% כאמור והן משום שערכו הנומינלי ירד וכעת סבון פחות טוב נמכר באריזה קטנה תוך ניסיון "לסבן" את הציבור באותה רטוריקה ישנה.
מקלב עובד קשה לשפר את התחבורה הציבורית. אבל הוא עובד בעיקר עבור הציבור החרדי, ופחות עבור הציבור הכללי. כתוצאה מכך תוכננו קווים בין-עירוניים רבים באזורים חרדיים באופן שהם יוצאים מתוך השכונות עצמן, ולא רק מתחנות מרכזיות ומסופים, מה שפעמים רבות מייתר לנוסע החרדי את הצורך לנסיעה בקו עירוני כדי להגיע לקו הבין-עירוני. לנוסע רגיל, שאינו גר ביישוב חרדי ובפרט לאלו המתגוררים בפריפריה ואין להם קווים ישירים, אין את הפריבילגיה הזאת. אבל מקלב, שמתנהג כאילו הוא צריך להעמיס אותם על הגב שלו, עושה רושם כאילו לא אכפת מנוסעים קשי-יום אלו, שבמקום לשלם 14.50 ש"ח נדרשים לשלם עוד 8 שקלים, ולהגיע למחיר מטורף של 22.50 שקל.
מוזר שדווקא אורי מקלב, שבעבר היה אביר המלחמה על זכויות הנוסע ורגיש לעוולות צרכניים, זנח את עקרונותיו ובתפקידו כסגן שרת התחבורה מיישר קו עם מדיניות חוסר תודעת השירות של המשרד.
ח"כ מושיאשוילי, מצידו, הצליח לגעת בנקודה רגישה - ולא בפעם הראשונה. הוא לא נופל בפח של הנתונים הסטטיסטיים שמקלב שולף כדי לתרץ את העיוות, אלא מתעקש להישאר עם רגליים על הקרקע: אין קווים ישירים, אין תחנות גמישות, והציבור - בעיקר בפריפריה - הוא זה שנאלץ לשלם את המחיר. כשהשיח בכנסת הופך לחגיגה של טכנוקרטיה, דווקא קול פשוט, הגיוני - ואזרחי - כמו של מושיאשוילי מצליח לבלוט. לא בגלל הפופוליזם, אלא כי הוא מזכיר לממשלה את מה שהיא שוכחת: תחבורה ציבורית היא לא חישוב מתמטי, אלא שירות חיוני.
לא לקוחות - נתינים
פודשיבלוב. תאכלו עוגות
כאשר הועלתה בעיה זו בפני דריה פודשיבלוב, מנהלת אגף כלכלה ברשות הארצית לתחבורה ציבורית, היא נהגה כמאמר המלכותי הידוע ("אם אין להם לחם, שיאכלו עוגות"), והציעה לנוסעים שצריכים לנסוע נסיעות בין-עירוניות לקנות מנוי חופשי-יומי. עזבו רגע את העובדה שזה לא פתרון לנוסע שלא צריך לחזור חזרה אלא נוסע בכיוון אחד, יש פה ניתוק אליטיסטי. ולמה? כי עבור מנוי יומי (לטווח של 40-15 ק"מ) הנוסע ישלם 29 ש"ח במקום 14.50 ש"ח - כלומר, פי שניים יותר (!).
במשרד התחבורה עיוורים לצרכי הנוסע, ולא מבינים שהכמה גרושים האלו שעליהם הם לא מוכנים לוותר הם התעמרות בנוסעים. אפילו מקלב עצמו הודה במליאה שהנסיעות הבין-עירוניות הן רק 15% (ברוטו) מהשירות.
אבל במקום לראות בנו לקוחות, רואה בנו משרד התחבורה נתינים, שנדרשים לוויזת כניסה לשירות. במקום להתאים את חליפת השירות לנוסע מנסה המערכת להתאים את הנוסע לשירות ובנוסף מחמיאה לעצמה על "תרומתה". היחס המזלזל של "תגיד תודה על זה אנחנו בכלל מוכנים לתת לך הנחה" הוא רק סימפטום לתרבות ניהול מנותקת - לא לשירות ציבורי אמיתי, ולכן אין פלא שלמרות התחזיות והתוכניות - לא חל גידול במדד הפיצול, ושיעור משתמשי התחבורה הציבורית אינו עולה.
Author
עורך חדשות | News1 | דוא"ל
עיתונאי וראש מערכת החדשות. חשבון ב-X ↗ ; פייסבוק ↗
תאריך:  10/07/2025   |   עודכן:  10/07/2025
+לאחר התקלה - תנועת הרכבות בין רמלה לבית שמש שבה לסדרה בהדרגה 13:23 10/07/25  |  עידן יוסף
רכבת ישראל מעדכנת כי לאחר תקלה בכלי הנדסי סמוך לבית שמש, תנועת הרכבות בין תחנות רמלה ובית שמש מתחדשת בהדרגה.
המסילה פונתה, והצוותים מסיימים את הפעולות הנדרשות לחידוש מלא של השירות. ברכבת ממליצים לנוסעים להתעדכן בזמני הנסיעות ביישומון או באתר.
+תקלה ברכבת סמוך לבית שמש - תנועת הרכבות הושבתה זמנית 10:49 10/07/25  |  עידן יוסף
רכבת ישראל מעדכנת כי בשל תקלה בכלי הנדסי רכבתי שנעצר על המסילה סמוך לבית שמש, הופסקה זמנית תנועת הרכבות בין תחנות רמלה ובית שמש.
כחלק מהמאמץ לצמצם את הפגיעה בשירות, הוזמנו הסעיות חלופיות עבור הנוסעים. צוותי רכבת ישראל פועלים כעת להסרת הכלי ולחידוש התנועה בהקדם.
+משרד התחבורה מחליף הילוך: מערכת חדשה תנהל את מפת התחבורה הציבורית 09:25 10/07/25  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה
לראשונה: המידע על קווי התחבורה הציבורית יעבור למערכת פתוחה, שקופה ומשוכללת יותר  ▪  התשתית הדיגיטלית תעודכן בזמן אמת, תאפשר תכנון קל ומהיר - ותשפר את השירות לנוסע  ▪  היעד: הפיכת מערכת הרישוי התחבורתית לכלי גמיש ונגיש יותר - גם למשתמשים וגם למפעילים
ניהול חכם של קווי תחבורה [עיבוד AI]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות תחבורה ציבורית
עידן יוסף
לראשונה: המידע על קווי התחבורה הציבורית יעבור למערכת פתוחה, שקופה ומשוכללת יותר    התשתית הדיגיטלית תעודכן בזמן אמת, תאפשר תכנון קל ומהיר - ותשפר את השירות לנוסע    היעד: הפיכת מערכת הרישוי התחבורתית לכלי גמיש ונגיש יותר - גם למשתמשים וגם למפעילים
עידן יוסף
שנת 2024 התאפיינה בשיקום שגרת התחבורה בעיצומה של מלחמה ובתכנון מואץ לעשור הקרוב    משרד התחבורה מתמקד בקידום הסעת המונים, הרחבת הרכבות ושדרוג חוויית הנוסע    השנה שמים דגש על הפחתת העומסים, דיגיטציה, אבטחת מידע ועל תחבורה נגישה ובטוחה
עידן יוסף
תוכנית חדשה ליחידת אופנועים לאבטחת התחבורה הציבורית תצא לדרך    הממשלה פועלת להסרת מכשול משפטי שיאפשר סמכויות עיכוב והורדה של נוסעים    המשטרה: העונש על תקיפת נהג עלול להגיע עד ארבע שנות מאסר    ארגוני עובדים: לנהגים יש חוסר אמון במשטרה
עידן יוסף
עובדי שבע חברות תחבורה ציבורית דורשים פיצוי על אובדן שכר בזמן הלחימה    טוענים כי משרד האוצר מתעלם מהפניות להסדרת התשלומים    השביתה צפויה לצאת לדרך בתוך שבועיים אם לא יושג פתרון
עידן יוסף
ועדת הכנסת לצמצום פערים בפריפריה ערכה סיור בדרום    חברי הכנסת, ראשי רשויות ונציגי שטח התריעו על היעדר פתרונות תחבורתיים בסיסיים לתושבי נתיבות, שדרות וקריית החינוך בשדות נגב    במקביל, משרד התחבורה הודיע: עד אוקטובר קו הרכבת יחושמל עד באר שבע
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il