X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
ללא פעולה תקיפה מצדה של ארצות הברית, אנו עלולים להיכנס לדינמיקה חדשה עם התפתחויות מקבילות: תפוצה גרעינית המתקדמת בקצב מואץ, לצד שיח מעורר השראה אך בלתי יעיל על אמנות בינלאומיות (שאינן זוכות לתשומת לב) לפיקוח על נשק גרעיני
▪  ▪  ▪
ניסוי גרעיני בצפון קוריאה [צילום: AP]

הפיצוץ הצפון קוריאני של ה-25 במאי 2009 שלח גלי הלם בכל רחבי העולם, חזקים יותר ומגוונים הרבה יותר מאשר הנתונים הסייסמולוגיים שתועדו. היו אלה בעיקר ההשלכות המדיניות, אך גם הצבאיות של הניסוי הגרעיני המוצלח לכאורה. "לכאורה", משום שלא הוצגו ראיות חיצוניות אובייקטיביות כלשהן לאימות המאפיינים של הפיצוץ והיקפו. אם הניסוי התת-קרקעי הוכל בצורה מלאה, וחלקיקים רדיואקטיביים לא ישוחררו לאטמוספרה, לא יתקבל כל מידע זמין לניתוח הניסוי.
בהנחה שהפיצוץ היה אכן פיצוץ גרעיני, צפון קוריאה הוכיחה, כי יש ברשותה "מתקן", אם לא נשק ממשי, המסוגל לעשות שמות אם יופעל. ברמה הטכנית, ניסוי זה נדרש לתיקון הכישלון לכאורה של הניסוי הקודם, שנערך ב-2006. ביטוי לביטחונה של צפון קוריאה בתוצאות המצופות מהניסוי הנוכחי היא העובדה שארצות הברית קיבלה התראה על הניסוי שעה לפני הוצאתו אל הפועל.
ניסוי הזה לצד ניסוי נוסף בטילים לטווח קצר והפעלתם המחודשת של הכור הגרעיני ביונגביון ושל המתקן למחזור דלק (לייצור פלוטוניום מדלק הכור), מצביעים על הסלמה גרעינית משמעותית מצידה של צפון קוריאה. הגינוי הוורבלי לפעולותיה של צפון קוריאה אכן נשמע בקול חזק וברור, אך עד כה נמנעה הקהילה הבינלאומית מקבלת החלטה כלשהי הכופה על צפון קוריאה לסגת, לשוב אל שולחן המשא-ומתן ולחדש את המורטוריום בנושא התפשטות הנשק הגרעיני.

מגמה חדשה?

שאלה מרכזית שעלתה לנוכח הניסוי הגרעיני היא האם מדובר בהמשך האסטרטגיה המוכרת של צפון קוריאה של "הליכה על הסף" – שימוש בהתגרות גרעינית כקלף מיקוח להשגת ערבויות ביטחוניות וכלכליות להישרדות המשטר, או שמא הדבר מלמד על משחק חדש שבו האינטרס המרכזי של צפון קוריאה הוא הנשק הגרעיני כשלעצמו?
צפון קוריאה הסבירה שהניסוי היה הכרחי לקידום ההרתעה הגרעינית כאמצעי להתמודדות עם איומים הנשקפים לה מצידה של ארצות הברית העוינת. ואולם הצהרות שהושמעו לפני הפיצוץ בשנת 2006 היו למעשה זהות בתוכנן. יתרה מכך, כאז כן היום, צפון קוריאה הצהירה כי היא מעוניינת בעסקה דו-צדדית עם ארצות הברית במעמד שווה, מדינה גרעינית מול מדינה גרעינית. ואמנם, אף על-פי שהאירועים האחרונים מצביעים על הסלמה חמורה בפעילויותיה הגרעיניות, אין סיבה להניח כי חל שינוי כלשהו במטרתה הבסיסית, לעשות שימוש בפיתוחים גרעיניים כאמצעי לשיפור מצבה הכלכלי. על ראיות נוספות המצביעות על הערך הכלכלי של הטכנולוגיה הגרעינית עבור צפון קוריאה ניתן ללמוד מנכונותה למכור טכנולוגיה זו לכל המרבה במחיר. ככזה, ההסבר הסביר יותר הוא שההסלמה האחרונה משקפת הערכה, כי לנוכח מעורבותו של הנשיא אובמה בעירק, באפגניסטן, בפקיסטן ובאירן, קים ג'ונג איל נדרש לצעד בוטה יותר כדי להחזיר את תשומת הלב של ארצות הברית לכיוון צפון קוריאה.

להתגרות באובמה

אופן תגובתו של אובמה לניסוי הוא המבחן המשמעותי הראשון למדיניות בקרת הנשק שלו. עד כה, אובמה דיבר בעיקר על הצעדים שבכוונתו לנקוט כדי לחזק את האמנות הבינלאומיות לפירוק נשק ולחידוש המשא-ומתן עם רוסיה בנושא אמנת סטאר"ט START –(האמנה להפחתת הנשק הגרעיני האסטרטגי). התומכים האמריקנים במדיניות בקרת הנשק הביעו שביעות רצון ממה שהם תופסים כחשיבות המחודשת המיוחסת לפירוק נשק גרעיני, ומריעים לגישתו של הנשיא אובמה, השואפת למצב של אפס נשק גרעיני ברחבי העולם.
אך אירן וצפון קוריאה הן אלו שמציבות את האתגרים האקוטיים ביותר לפיקוח על הנשק בעת הזאת. למרבה הצער, במובן זה, האמנה לאי הפצת נשק גרעיני (NPT) כמעט שאיננה רלוונטית; גם מאמנת ה-CTBT (איסור גורף על ניסויים גרעיניים) לא תצמח הישועה. לכל היותר, מה שנמצא על השולחן כעת בתגובה ישירה לניסוי של צפון קוריאה היא החלטה אפשרית של מועצת הביטחון של האו"ם להטלת סנקציות חריפות. אך סנקציות חריפות לא יובילו את צפון קוריאה להתפרק מנשקה הגרעיני לאלתר. תחת זאת, אם הסנקציות יכאיבו, צפון קוריאה תאותת על נכונותה לשוב למשא-ומתן – כשהיא בעמדה טובה לקבל את העסקה הטובה ביותר על "המכירה" הנוכחית של יונגביון. הדינמיקה שהיינו עדים לה למן ראשית שנות ה- 90 לא צפויה להשתנות.

הקשר אזורי

באשר להקשר האזורי, לרוסיה ולסין השפעה אפשרית רבה יותר על צפון קוריאה, אך הן חוששות מההשלכות של אי יציבות במדינה הבדלנית. דרום קוריאה ויפן יבקשו ערבויות גרעיניות. מתחים גבוהים באזור עלולים ליצור הסלמה בטעות אשר תוביל לעימות צבאי, כפי שהדבר בא לידי ביטוי בתגובתה של צפון קוריאה להחלטתה של דרום קוריאה להצטרף ליוזמה האמריקנית לביטחון ולתפוצת נשק – ה- PSI: קוריאה הצפונית הודיעה שהיא מתייחסת לכך כהכרזת מלחמה.
הרבה תלוי כיום ביכולתו של אובמה לנווט ביעילות את האתגר הגרעיני הצפון–קוריאני. בנוסף לאחיזה בהגה ההתפתחויות בחזית הצפון קוריאנית, אובמה מיקם את עצמו כנושא ונותן הראשי עם אירן. לפיכך, למה שיעשה או לא יעשה בתגובה לניסוי הצפון קוריאני יהיו השלכות כמעט מיידיות על כל משא-ומתן עתידי עם אירן. בעוד שבמובנים רבים שני אתגרי ההפצה הללו צועדים בנתיבים שונים, במקרה הזה, ההשלכות יהיו באופן בלתי נמנע, שזורות אלו באלו.
דוקטרינת ה"שיחות" של הנשיא האמריקני עדיין לא רשמה הצלחה כלשהי עם אף אחת משתי המדינות. יש תחושה שהוא עשוי להשלים עם נשק גרעיני בשתי מדינות אלה כמצב זמני, ולהתמודד, בהינתן הנסיבות המתאימות, עם הסוגיה הגדולה יותר של פירוק מנשק גרעיני. אנשי הצוות שלו נותנים לכך ביטוי בעובדה שלא הציעו לחזק את הנוכחות הצבאית בדרום מזרח אסיה, וגם בעובדה שהתעלמו מחומרת אתגר הגרעין האירני בכך שקשרו בינו לבין הסוגיה הפלשתינית. כמו-כן, חששות אירופיים, שגברו, בחלקם לנוכח התארכות טווח הטילים האירניים, זוכים אף הם להתעלמות במידה מה.
ללא פעולה תקיפה מצדה של ארצות הברית, אנו עלולים להיכנס לדינמיקה חדשה עם התפתחויות מקבילות: תפוצה גרעינית המתקדמת בקצב מואץ, לצד שיח מעורר השראה אך בלתי יעיל על אמנות בינלאומיות (שאינן זוכות לתשומת לב) לפיקוח על נשק גרעיני. אם ארצות הברית ובנות בריתה לא ישכילו לתאם את מהלכיהן, להכיר בחומרת האתגר הגרעיני הצפון קוריאני הן לאזור המיידי והן מעבר לו, המצב ימשיך להידרדר ועלול להגיע לנקודה מסוכנת שאין ממנה חזרה.

פורסם במבט על, גיליון 110, 31 במאי 2009.
תאריך:  07/06/2009   |   עודכן:  07/06/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
השלכות הניסוי הגרעיני של צפון קוריאה
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
כאב הראש של אובמה....
ירון זכאי  |  8/06/09 02:26
2
ירון זכאי
ןביטחון אמריקה  |  8/06/09 16:12
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אהרון אביתר
הצעת החוק נגד ציון הנכבה ע"י האזרחים הערבים-ישראלים, הנדונה בימים אלו, תקוותי היא שבית המשפט יפסול את החוק לכשיופעל, אך אין בכך מזור לפצע האנוש שסופגת הדמוקרטיה שלנו
רוני ברט
אובמה מספר לישראל כי "חברים צריכים להיות כנים"    נאומו מלא החנופה לעולם המוסלמי היה נעדר כנות באשר להפרות השיטתיות של זכויות אדם ברחבי ארצות האיסלאם    סימטריה? לא בעידן האובמי
טל רבינוביץ
בפסק דין נכון וצודק, הן מבחינה מוסרית והן מבחינה משפטית נפסק כי גבר אשר קיים יחסי מין בהסכמה עם אישה שהרתה כתוצאה מיחסי מין אלה - לא יוכל לחייבה בביצוע הפלה - רק משום שאין רצונו בלידת הילד    התוצאה... מעולה, אך הדרך....
שלמה גזית
מדינת ישראל חייבת לגבש תוכנית הינתקות אזרחית חדשה. עלינו לקבוע חד-צדדית את קו הגבול המזרחי שאנו מציעים לישראל, ומכאן את השטח שיעמוד לרשות העם הפלשתיני, אם וכאשר יקים את מדינתו
אבשלום וילן
ה"אנטי" שיש בקרב קובעי מדיניות, פרשנים ופקידים נגד החקלאות נובע ממידע ישן שכבר אינו רלוונטי כיום - הגיע הזמן לקעקע אותו ולפתוח דף חדש
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il