פסיכולוגים יטענו, ובצדק, כי עונש על תנאי מהווה תמרור אזהרה עבור הנענש לא פחות מהעונש עצמו. עובדה: אחרי שחברת הדירוג פיץ' הודיעה בחודש שעבר על כך שאיננה מורידה את דירוג האשראי של מדינת ישראל, מה שהביא לאנחת רווחה בקרב מקבלי ההחלטות, הודיעה השבוע חברת הדירוג s&p כי לא רק שהיא מורידה את דירוג האשראי של ישראל, אלא גם מזהירה שאם המלחמה תמשך, היא תבצע הורדת דירוג נוספת.
ואם נחזור למקרה של פיץ: כל מי שרואה את העובדה שפיץ' לא הלכה בעקבות מודיס' והותירה את דירוג האשראי של ישראל על A+ בבחינת הפתעה לטובה, מוטב שיקרא היטב את הדוח של פיץ', ובמיוחד מקבלי ההחלטות בממשלה אליהם מיועד דוח זה שבניגוד לדוח של מודיס' שכבר החליט להוריד את הדירוג, מתמקדים האנליסטים של פיץ' בעיקר ב"נו, נו נו" למקבלי ההחלטות אצלנו.
דוח פיץ' רובו ככולו מזהיר שוב ושוב מפני תרחיש אפשרי של ירידת הדירוג של ישראל, זאת בעיקר בשל האפשרות של הארכות המלחמה ובד בבד רמיזה שעל מקבלי ההחלטות בממשלת ישראל לעשות את הנדרש כדי לא להעמיק את הגרעון, להגדיל את ההכנסות ולהפחית במידת האפשר את ההוצאות.
נתון מעניין במיוחד מתייחס לכך שעקב המלחמה ירדו הכנסות המדינה בכ-6.6 אחוזים ועלו ההוצאות ב-12.5 אחוזים. עם זאת, בקורטוב של אופטימיות, צופה הדוח כי ב-2025 יתייצב גירעון המדינה על נתון סביר של כ-3.9 אחוזים, זאת עקב התרחיש הגבוה יחסית של תום המלחמה. כמו-כן מוטרדים האנליסטים של פיץ' מכך שהגירעון של ישראל נסק מעלה, הן בעקבות ההוצאות הישירות על המלחמה והן עקב ההוצאות העקיפות והירידה בהכנסות עקב גיוס המילואים הנרחב.
ובכן, מהי בפועל המשמעות של דוח פיץ' אל מול מקבלי ההחלטות אצלנו? אחד, בשונה ממודיס' שכבר סתמו את הגולל על הורדת הדירוג של ישראל, זאת במיוחד בעקבות הוצאות המלחמה עד כה, האנליסטים של פיץ' מנתחים אסטרטגית קדימה את מצב כלכלת ישראל ולמרות האזהרות בפני השפעות המלחמה, מייצרים תרחיש אלטרנטיבי של התייצבות כלכלת ישראל בתום המלחמה.
שניים, האנליסטים של פיץ' אומנם אינם שמים דגש מיוחד על הצורך של הממשלה ומקבלי ההחלטות אצלנו לצמצם הוצאות, אולם בהחלט מרמזים על כך ושלחים מסרים שאינם משתמעים לשתי פנים.
שלוש, מעניין במיוחד לציין כי למרות שהאנליסטים של פיץ' סבורים כי הסיכוי שתפרוץ מלחמה אזורית רחבה יותר הינם גבוהים למדי, למרות כל זאת הסיכוי שכלכלת ישראל תדע להתגבר על כך הינם טובים.
ארבע, ובהמשך לכך, מעניין גם התרחיש של פיץ' ל-2025 שהינו לא רק אופטימי יחסית, אלא גם צופה את סיום המלחמה עד אז. בעקיפין יש כאן מחמאה לכלכלת ישראל שהינה חזקה וחסונה דיה על-מנת לעמוד גם הבמשבר כה קשה דוגמת אירועי ה-7 באוקטובר והמלחמה הארוכה.
תרחיש זה, אגב, שונה בתכלית מהמכה הכואבת שספגה ישראל בעקבות מלחמת יום הכיפורים ב-1973, ההוצאות הישירות והעקיפות על המלחמה ועל גיוס המילואים הארוך שבעקבותיה, וכן העובדה שעשור השנים שלאחר המלחמה נחשב ל"עשור האבוד" של כלכלת ישראל.
ועם זאת: למרות ה"סלחנות" היחסית של דוח פיץ', בחרה כאמור חברת הדירוג s&p ללכת בעקבות מודיס' ולהוריד את דירוג האשראי של ישראל. האם מודיס' ו-s&p צדקו? או שמא דווקא פיץ' שהייתה בדעת מיעוט? את זאת ימים יגידו..."