אחד הכללים בהכלת משבר הוא לסתום את הפה. ישראל, ארה"ב ואירן עשו עבודה לא רעה בתחום זה לאחר ההתקפה הישראלית על איספהן (19.4.24) – כותב דייוויד איגנציוס, פרשן בכיר בוושינגטון פוסט ומהמובילים בתחומו בארה"ב. ייתכן שהשתיקה היא שהייתה המסר האמיתי: רצונם של כל הצדדים למנוע הסלמה במילים או במעשים.
בשבוע האחרון, כך נראה, החליטה ישראל לשנות משמעותית את האסטרטגיה שנועדה להרתיע את אירן ושלוחיה חמאס וחיזבאללה. ההרתעה הישראלית מבוססת בדרך כלל על שימוש נרחב בכוח התקפי, אך הפעם הייתה שונה: ההתרעה בדמות בלימת מתקפת הטילים והכטב"מים האירנית הייתה מבוססת על הגנה.
היו בישראל שביקשו להגיב מיד במתקפת-נגד עזה, אך המתינו בעקבות הלחץ של ג'ו ביידן. כאשר הגיעה התגובה, היא באה בדממה. לפי דיווחים בישראל ובאירן, חיל-האוויר תקף בסמוך לכמה מאתרי הגרעין העיקריים באירן. אתרים אלו לא נפגעו, אך ישראל העבירה מסר ולפיו ביכולתה לחדור את מערכות ההגנה האווירית האירנית ולפגוע ביעדים אסטרטגיים לפי בחירתה. ישראל רצתה לומר את המילה האחרונה בסבב הנוכחי - והצליחה, קובע איגנציוס.
ישראל מתנהגת כמו המובילה של קואליציה איזורית נגד אירן, מנתח איגנציוס. בתגובתה המדודה, היא הביאה בחשבון את האינטרסים של יתר השותפים בקואליציה זו – סעודיה, איחוד האמירויות, ירדן – אשר העניקו לה סיוע שקט בבלימת המתקפה האירנית. במילים אחרות: היא משחקת לטווח ארוך. זהו שינוי תפיסתי עמוק: ישראל אינה רואה את עצמה כמדינה יהודית הנלחמת לבדה על הישרדותה נגד שורה של אויבים ערבים ומוסלמים. היא יודעת שיש לה בעלות ברית ובראשן ארה"ב – אליה מצטרפות מדינות ערב המתנגדות כמו ישראל לאירן ושלוחיה. אלו הם הפנים החדשות של המזרח התיכון, אך נכון לעכשיו הצדדים אינם מדברים על כך.
בשבוע האחרון זכתה ישראל בנכס יקר נוסף: היא נראתה בבת אחת כקורבן למתקפה וכרב-אמן בהגנה היי-טקיסטית. זהו שינוי מבורך לאחר שישה חודשים של קרבות קשים נגד חמאס אשר פגעו בצורה קשה מאוד במוניטין הבינלאומיים שלה. בעקבות המתקפה האירנית והתגובה המדודה, היא נהנית כעת מתמיכת המדינות החשובות ביותר בעולם – קבוצת G7.
הקיצוניים בישראל יאמרו שממשלו החלש של ביידן גרם לה להימנע מתגובה נאותה, ויטענו שבקרב הברוטלי במזרח התיכון – הבחירה בין להרוג לבין ליהרג. זה נשמע משכנע, אבל הגישה הביטחונית של "עם לבדד ישכון" השיגה לכל היותר תוצאות מעורבות, מגיב איגנציוס. כעת יש משהו חדש: "תותחי אפריל". ייתכן שהגרוע מכל עוד לפנינו, אם אירן תחליט לפרוץ לעבר נשק גרעיני ואם חיזבאללה יגרור את ישראל למלחמה מלאה. אבל בכל מקרה, זהו פרק חדש בהיסטוריה.
כעת חיוני לסיים במהירות את המלחמה בעזה, סבור איגנציוס. זוהי נקודת מפנה, בה האינטרס הברור של ישראל, של הפלשתינים ושל כל המזרח התיכון הוא לסיים את העימות. ישראל חיסלה למעשה את כוחו הצבאי של חמאס, בהסכמה שבשתיקה מצד סעודיה ומדינות ערביות אחרות. סוף-סוף מגיע "היום שאחרי": ביידן צריך לסייע לישראל לסיים את המלחמה ובסיוע ערבי למצוא דרך שתוביל בסופו של דבר למדינה פלשתינית. הבית הלבן אינו מגיב, אך כפי שאמר מייק רותקו כאשר הפסיק לצייר: "שתיקה היא כל כך מדויקת".